turska traži izuzeće

London će slijediti mjere SAD-a oko zabrane unošenja prijenosnih računala u zrakoplove za putnike iz muslimanskih zemalja

21.03.2017 u 20:51

Bionic
Reading

Velika Britanija ima namjeru slijediti američke mjere i zabraniti putnicima na letovima iz nekih zemalja unošenje elektroničkih naprava u zrakoplove, objavio je u utorak Sky News, dok je Turska zatražila da njena kompanija Turkish Airlines bude izuzeta iz novih mjera

Trumpova administracija potvrdila je u utorak da će ograničiti unošenje elektronskih uređaja putnicima koji stižu u Sjedinjene Države iz deset zračnih luka, uglavnom na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, kao odgovor na neodređene terorističke prijetnje.

Sky News je objavio da će pojedinosti britanske zabrane, koja bi se mogla razlikovati od američkih mjera, biti vjerojatno objavljene u utorak. BBC piše da je britanska mjera očito dio koordinirane akcije sa SAD-om.

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti zabranit će putnicima koji dolaze u SAD iz zračnih luka u Jordanu, Egiptu, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kuvajtu, Maroku i Kataru da unesu elektronske uređaje veće od mobilnih telefona, poput tableta, prenosivih DVD-a, laptopova i kamera.

Svoju mjeru pojašnjava time da ekstremisti traže 'inovativne metode' rušenja zrakoplova.

Zabrana se odnosi na aerodrome u Amanu, Kairu, Kuvajtu, Dohi, Dubaiju, Istanbulu, Abu Dabiju, Casablanci, Rijadu i Džedi.

Američki dužnosnici su izjavili da ova odluka nema veze s odlukom američkog predsjednika o zabrani ulaska u SAD građanima nekoliko muslimanskih zemalja. Ankara je u utorak zatražila od SAD-a da izuzme kompaniju Turkish Airlines iz svoje zabrane, objavio je turski ministar prometa.

'Smatramo da je potrebno ukinuti ili ublažiti tu mjeru', rekao je Ahmet Arslan na turskoj televiziji. 'To nije dobro za našu zemlju. A nije dobro ni za SAD', dodao je.

'Inzistiramo na tome da ne treba miješati zračnu luku Ataturk u Istanbulu s drugim aerodromima u drugim zemljama', rekao je Arslan. 'Što se tiče tog pitanja, mi već provodimo sve mjere sigurnosti', dodao je.

Ono što nas zabrinjava to je da bi ta mjera mogla smanjiti udobnost putnika kao i njihov broj, kaže turski ministar.

Turkish Airlines objavio je ranije da je obuhvaćen novom američkom mjerom, a Arslan kaže da brojni poslovni ljudi putuju iz Istanbula upravo tom kompanijom za SAD te da bi mjera mogla značajno pogoditi razvoj tursko-američkih odnosa.