VATROGASCI POZIVAJU NA OPREZ

Lokalizirani požari u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji

13.07.2021 u 22:56

Bionic
Reading

Požari koji su u utorak izbili u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji lokalizirani su, a vatrogasci će tijekom noći čuvati požarišta, izvijestili su večeras iz Hrvatske vatrogasne zajednice

"Zbog velikog broja požara te vremenskih prilika koje pogoduju njihovu izbijanju, pozivamo sve građane na dodatan oprez. Ukoliko vidite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193", poručio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Prvi današnji požar izbio je na brdu Svilušnik na području Kotlenica kod Dugopolja, DVD Dugopolje je zaprimilo dojavu u 9 sati, a njime je zahvaćeno oko 30 hektara trave i niskog raslinja. U gašenju su sudjelovala 34 vatrogasca s 13 vatrogasnih vozila iz DVD-a Dugopolje, Klis, Zagora, Vranjic, Muć, Sinj, Split, Žrnovnica, Podstrana te JVP Split. Od zračnih snaga angažiran je jedan helikopter Mi 8 MTV1 sa uređajem za gašenje te jedan kanader. Požar je lokaliziran u 16:30 sati, a saniranje požarišta je u tijeku.

JVP Grada Trogira u 15.07 sati zaprimila je dojavu o požaru raslinja kod Marine uz cestu prema mjestu Vinišće. Zbog jakog juga požar se brzo širio pa je zatraženo angažiranje dva kanadera. Osim zračnih snaga u gašenju požara sudjelovala su 54 vatrogasca s 15 vatrogasnih vozila iz JVP i DVD Trogir te DVD-a Marina, Seget-Vranjica, Okruk, Slatine te Rogoznica iz županije Šibensko-kninske. Požar je pod nadzorom vatrogasaca, a opožareno je oko osam hektra makije, niskog raslinja i nešto borove šume. Saniranje rubnih dijelova nastaviti će se do daljnjeg.

Županijski vatrogasni operativni centar Šibenik zaprimio je u 11 sati dojavu o požaru raslinja na području između Zatona i Rasline. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija. Angažiran je 41 vatrogasac s 14 vozila iz JVP Šibenik i Vodice, DVD-a Zaton, Vodice, Brodarica- Krapanj, Zablaće, Šibenik, Pirovac, Bilice te zapovjednik VZŽ, a od zračnih snaga djelovala su dva kanadera i dva Air-tractora. Požar je lokaliziran u 19.10 sati, a u tijeku je saniranje rubnih dijelova. Opožareno je oko 30 hektara trave i niskog raslinja, borove i hrastove šume te veći broj stabala maslina, trsova vinove loze i voćki.

Županijske vatrogasno operativni centar Šibenik zaprimio je također i dojavu o požaru raslinja na području Kljaka kojim je zahvaćena većinom trava i nisko raslinje, smrika, niska grabova i hrastova šuma na površini od oko šest hektara. U gašenju je angažirano 15 vatrogasaca s pet vozila iz JVP i DVD-a Drniš te DVD-a Unešić i Ružić. U gašenju su sudjelovala tri kanadera, požar je lokaliziran u 18.36 sati, a vatrogasci će ostati u do daljnjeg na požarištu.