NAKON 18 GODINA

Ljubljana konačno dobiva papinsku nuncijaturu

04.01.2011 u 12:27

Bionic
Reading

Osamnaest godina nakon što ju je priznala Sveta Stolica i uspostavljeni diplomatski odnosi, u Sloveniji je riješen spor zbog sjedišta papinske nuncijature u Ljubljani, pišu u utorak slovenski mediji.

Rješenje zapleta zbog dvoje zaštićenih stanara u vili središtu Ljubljane, u kojoj će biti smještena nuncijatura, nađeno je izvansudskom nagodbom grada i stanara u nekoć nacionaliziranoj vili, piše ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Ugovor o tome trebao bi biti potpisan ovih dana.

Već potpisani ugovor između bivše gradonačelnice Ljubljane Danice Simšič i crkvenih vlasti o tome da grad ustupa vilu za potrebe nuncijature za 1,3 milijuna eura nije se mogao realizirati ranije, jer se odvijao sudski spor sa zaštićenim stanarima koji su na kraju pristali da im se za stan u potkrovlju vile isplati 200.000 eura.

Stalno sjedište diplomatskog predstavništva Vatikana u Sloveniji trebalo bi do sredine godine biti preseljeno u spomenutu zgradu, piše list.

Do nagodbe sa stanarima došlo je velikim nastojanjem ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankoviča, a povoljno rješenje sredinom prošle godine prilikom svog posjeta Vatikanu nagovijestio je i predsjednik slovenske vlade Borut Pahor.

Od uspostave diplomatskih odnosa s Vatikanom i dolaska prvog nuncija u Ljubljanu u svibnju 1992. godine izmijenilo se pet nuncija, a sjedište nuncijature privremeno se nalazilo u zgradi ljubljanske nadbiskupije.

Zapleti zbog dozvola za nuncijaturu dovodili su do čestih napetosti u odnosima države i Katoličke crkve u Sloveniji, pa je - tvrdi "Dnevnik" - lani iz crkvenih krugova došla čak i prijetnja da će diplomatski predstavnik Vatikana u Sloveniji "preseliti u Zagreb ako se s rješenjem bude još dugo oklijevalo".