FRANCUSKA VEZA

Ljetni susret Frigide Barjot i Željke Markić

05.12.2013 u 09:01

Bionic
Reading

Prema priznanju Frigide Barjot, perjanice francuskog pokreta koji se protivio uvođenju gay brakova u Francuskoj, ovog ljeta susrela se sa Željkom Markić. U svom priopćenju navodi niz bliskosti s domaćim pokretom 'U ime obitelji'

Rezultate domaćeg referenduma nisu dakle napeto iščekivali samo domaći inicijatori, okupljeni u grupaciji 'U ime obitelji', već i francuski pandan hrvatske organizacije, nazvan Manif pour tous (Prosvjed za sve), koji se žustro protivio uvođenju gay brakova u francusko zakonodavstvo.

Perjanica francuskog pokreta, za koji su domaći obiteljaši niz puta izrazili simpatije, Frigide Barjot (civilno ime Virginie Merle), na svom je blogu tako potvrdila ne samo da budno motri rezultate hrvatskog referenduma, već i da je ovog ljeta došlo do susreta dviju liderica koje očito dijele mnoge zajedničke poglede na organizaciju životnih zajednica.

Rezultat hrvatskog glasovanja dao joj je, prema vlastitom priznanju, snažan poticaj te je pokrenula svježu peticiju u Francuskoj za ustavnu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, s naglaskom na brak kao jamac biološke reprodukcije.

Pokret 'Prosvjed za sve' bio je iznimno glasan i brojan za vrijeme izglasavanja gay brakova u parlamentu u Francuskoj, no nakon što je zakon prošao u svibnju, od pokreta koji se hrabro najavljivao kao nova politička snaga nije se mnogo čulo. Doduše ni za vrijeme prosvjeda nitko nije znao točno odgovoriti na pitanje koji je zapravo program te organizacije, također netransparentno financirane, jer im je jedina stavka bilo protivljenje gay brakovima, a dotični su ozakonjeni u svibnju.

Pokret 'Prosvjed za sve' se, istina, oglasio protiv vojne intervencije u Siriji (no i to je bilo kratkog daha jer je intervencija odgođena), a najnoviju najavu o referendumu, koji ovaj put ima naglasak na braku kao jamcu biološke reprodukcije, vodeći mediji u Francuskoj zasad ignoriraju.