namnožilo ih se

Lisice stigle u središte Valpova, na nogama veterinari, grad i lovci

31.10.2017 u 18:11

Bionic
Reading

Lisice su se proširile Valpovom, ima ih čak i u središtu grada. Stanovnici su u strahu jer kolju kokoši, a dolaze čak i na dječja igrališta. Toliko su se namnožile da ih umjesto dvije po hektaru ondje živi 20 puta više

Počelo je prije mjesec dana uzbunom u kokošinjcu Milana Varžića, javlja HRT. Lisice su preskočile ogradu visoku dva metra i usmrtile sedam kokoši. Tri su se lisice ušuljale i u dvorište njegove sugrađanke Marine Krišković. Njezin ih je suprug pokušao otjerati, ali ga se nisu uplašile.

Na jednu je u središtu grada naletio i veterinar, direktor valpovačke Veterinarske stanice Zdenko Mužević.

'Dokazali smo da imaju antitijela za bjesnoću pa je to još veći problem jer se bjesnoća može proširiti', rekao je on HRT-u.

Grad je u pomoć pozvao lovce koji su krenuli u akciju. Iz Valpova su potvrdili da će u idućem periodu biti povećan lov na lisice, ali da će to biti vidljivo tek u proljeće.

  • +3
Lisica na pumpi kod Tuhobića Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić

A kako su lisice završile u gradu, pitali su lovce.

'Jedan od problema je i broj napuštenih kuća u naseljima, u kojima ih je po tri, četiri u nizu, a o kojima nitko ne vodi brigu. To su iskoristile lisice i naselile se', odgovorio je predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Zlatko Stolnik

Unatrag tri godine na valpovačkom području, dobra je to vijest, nije zabilježena nijedna bijesna lisica.