NOVAC SVEUČILIŠTA NE IDE U PRORAČUN

Linić žestoko 'oprao' akademsku zajednicu

27.02.2014 u 14:06

Bionic
Reading

Protivljenje akademske zajednice zbog najave da će prihodi fakulteta morati prolaziti kroz državni proračun ministar financija Slavko Linić nazvao je - neodgovornim ponašanjem. Zbog velike buke koja se podigla se i odustalo od te ideje, rekao je Linić. Podsjeća da je revizija utvrdila brojne nepravilnosti na sveučilištima

Linić kaže da sveučilišta doista imaju autonomiju u upravljanju, ali kada je financiranje u pitanju, naglašava da su se i oni dužni ponašati kao svaki drugi korisnik državnog proračuna. Ipak, odustalo se od plana da prihod sveučilišta mora u državni proračun.

'Oni se jako neodgovorno ponašaju... Neka pročitaju revizijske nalaze jer revizija inzistira na tome da se svi prihodi moraju provesti kroz državni proračun tako da nadležni ministar može kontrolirati način trošenja sredstava. S druge strane, revizija je dala negativne ocjene za svako sveučilište, veleučilište i fakultet', rekao je ministar Linić.

Kaže da je revizija utvrdila da se razbacuju novci za plaće, nekontrolirane troškove, dnevnice, a ne ono za što su se ta sredstva dužna koristiti. 'Evidentno je da mnogi ne poznaju hrvatske propise, a kad to akademska zajednica ne zna, onda je to jako loše', dodao je Linić.

Ponavlja da je riječ o 1,6 milijardi kuna
, koliko se prošle godine nezakonito i nenamjenski trošilo za visoke materijalne rashode, a moglo se koristiti za druge potrebe u obrazovanju. 'Ovogodišnji prihodi će se sada itekako ozbiljno kontrolirati kako se troše. Prije ili poslije to će se morati učiniti jer je to zahtjev državne revizije i to bi trebalo biti riješeno zakonom o izvršenju državnog proračuna te nema nikakve veze s autonomijom sveučilišta', zaključio je Linić.

Upitan za stanje u zdravstvenom sustavu i hoće li pasti usluga u bolnicama jer Ministarstvo zdravlja rebalansom gubi 700 milijuna kuna, Linić kaže: 'Ako se ne varam, HZZO i zdravstvo dobivaju 3,2 milijarde kuna na ime starih obaveza, a 700 milijuna su uštede ministra Rajka Ostojića. One su postignute kroz jedinstvenu nabavu oko 350 milijuna kuna i nižu cijenu lijekova s obzirom da se oni sad plaćaju na vrijeme.'

Ipak, Linić kaže da u zdravstvu još imamo velike dugove koji će se podmiriti tek ove godine.