BURNO U SABORU

Linić: Vozit ću pokojnike u 'fići' iz 60-tih bez krova i bit ću najjeftiniji

12.11.2014 u 22:40

Bionic
Reading

Burnu raspravu u Saboru je u srijedu navečer izazvao prijedlog Zakona o pogrebničkoj djelatnosti prema kojem bi se prijevoz pokojnika trebao komercijalizirati i izdvojiti iz Zakona o komunalnom gospodarstvu, a nezavisni zastupnik Slavko Linić kaže da će se tako pokojnika moći voziti u 'fići' iz 60-tih bez krova

'Ja ću pokojnika voziti u 'fići' iz 60-tih bez krova i bit ću najjeftiniji. U taksi službama - gdje prevozimo žive - na natječaju možete dobiti pravo da se bavite taksi službom, a kad netko umre, smatrate da pokojnika može voziti tko hoće i tražite tržišno natjecanje i tržišnu utakmicu, bez poštivanja dostojanstva obitelji', žestoko je uzvratio Linić na zakonski prijedlog koji je predstavio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

'Nije istina to što kolega Linić govori o 'fići'! Postoji 'fićo' iz '66. ali se njime ne može prevoziti pokojnika. Budite spokojni da ništa neće štetiti dostojanstvu pokojnika', uvjeravao je zastupnike ministar Maras dodajući da je predloženim zakonom 'kvaliteta zajamčena'.

'Prije donošenja Zakona o komunalnom gospodarstvu pokojnici su znali biti u garažama i ostavama, gubili smo evidenciju tko je umro i kako je umro, a prijevoz je bio u raspadnutom autu. Danas toga, još uz pokojeg pokojnika u garaži, uglavnom nema i javni je interes da prijevoz nadziru jedinice lokalne samouprave', ustrajavao je Linić.

Podsjetio je i da je Udruga gradova tražila povlačenje tog zakona iz procedure.

'Udruga gradova želi zadržati monopol pa sada govore da će predloženim zakonom na grobljima nastati nered', uvjeren je laburist Zlatko Tušak koji drži kako zakon treba podržati.

'Čemu zakon kad već imamo Zakon o komunalnom gospodarstvu? Jedinice lokalne samouprave po postojećem zakonu imaju mogućnost davanja koncesije putem javnog natječaja, cijene im variraju ali to se može nadopuniti u Zakonu o komunalnom gospodarstvu', rekao je HDZ-ov zastupnik Tomislav Klarić.

'Što se čudite, ministar Maras je ministar obrta i poduzetništva, a kad već nema investicija, našao je odličan način kako povećati broj obrta i poduzetnika', ustvrdio je njegov stranački kolega Ante Jerolimov.

'HDZ sve hoće pod državne skute! Očekivao bih od stranke koja proklamira tržišne vrijednosti da se ne zalaže na povratak na stare pozicije', uzvratio je Maras.

Predložena zakonska rješenja trebala bi, drže u HNS-u, dovesti do liberalizacije tržišta i dokidanja monopola trgovačkih društava u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, te podići kvalitetu usluga, pad cijena i dodatna zapošljavanja radnika na području pružanja pogrebničkih usluga.

'S vašim zakonom pokojnik postaje roba i to je najgora kvalifikacija ovog zakona', poručio je Slavko Linić vladajućima.