PLAMTI RAT U VLADI

Linić u očitovanju premijeru 'opleo' po Čavlović Smiljanec!

05.05.2014 u 16:03

Bionic
Reading

Osim USKOK-a i DORH-a, izvještaj Ministarstva financija o aferi 'Spačva' dobio je i premijer Zoran Milanović. Doznajemo da su optužbe na račun ministra financija Slavka Linića krenule od dopisa koji je Nada Čavlović Smiljanec poslala premijeru krajem prošlog tjedna, nakon što je podnijela ostavku iz Porezne uprave

Pitanje je hoće li Slavko Linić večeras biti ministar financija. U Vladi zasad ne otkrivaju karte, no čini se da su Linićeva kola krenula nizbrdo, i to bez ručne kočnice. Naime, sumnja se da je Linić odgovoran za pronevjeru 20-tak milijuna kuna prebijanjem poreznog duga tvrtke Spačva s poljoprivrednim zemljištem. Spačva je imala dugod 27,8 milijuna a 'prebila' ga je predajom zemljišta koje je navodno precjenjeno čak deset puta i to na 33 milijuna kuna.

Premijer Zoran Milanović, čim je saznao za aferu prošlog tjedna, zatražio je izvješće od ministra Slavka Linića. Obrazloženje ministra za aferu Spačva stiglo je u Banske dvore u ponedjeljak oko 15 sati. Dostavio mu je promemoriju s dokumentima u prilogu. Tvrdi da nije bilo nikakvih nezakonitosti.

Linić se u obrazloženju čakokomio na svoju bivšu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec koja je pokrenula aferu svojim pismom premijeru. Zbog nje se Linić danas našao u situaciji da se mora opravdavati: 'Nepoznato je zašto je Nada Čavlović Smiljanec, ravnateljica Porezne uprave s tolikim odmakom vremena od dana sklapanja kupoprodajnog ugovora zatražila od Područnog ureda Vukovar da 3. ožujka 2014. izvrše procjenu vrijednosti predmetne nekretnine. Također je razvidno kako je ta procjena Područnog ureda Vukovar napravljena mimo uobičajene prakse i zakonskih propisa koji govore o porezu na promet nekretnina. Navedena procjena je neutemeljena obzirom da ne sadrži sve bitne činjenice', objašnjava Linić u obrazloženju premijeru.

Linić navodi kako smatra da je Čavlović Smiljanec neodgovorna u prozivanju svojih suradnika. Dodaje da je za dodatnu procjenu spornog zemljišta ona bila osobnozadužena. 'Temeljem pristigle nove procjene ne nalazim elemenata prijevare i kriminalnih radnji, a to znači niti eventualnog zahtjeva za naknadu štete', navodi Linić u pismu Milanoviću.


Zoran Milanović, prema našim informacijama iz Vlade, od Linića je pismenim putem zatražio obrazloženje o Spačvi i to još 2. svibnja kada je stiglo pismo Čavlović Smiljanec. U svom dopisu premijera je upozorila na brojne nepravilnosti. Milanović se zbog ozbiljnih optužbi potkrijepljenih dokumentima tada ministru obratio pismenim putem.

Na stranicama Ministarstva financija objavljena je oko 14 sati kronologija postupanja u slučaju Spačva. Odbacili su tvrdnje da je bilo nezakonitosti oko prodaje zemljišta po desetak puta većoj cijeni od tržišne. Ista dokumentacija je navodno već poslana u USKOK koji je u rekordno kratkom roku započeo s predistražnim radnjama.

Podsjetimo, Linić je posljednje takvo izvješće Milanoviću slao prije nešto više od tjedan dana kako bi obranio bivšu šeficu Porezne uprave Nadu Čavlović Smiljanec. Linić je javno stao na njezinu stranu, podržao ga je i premijer, no ona je dan kasnije dala ostavku s porukom da više ne može podnositi 'opstrukcije' u Ministarstvu financija. Već se tada dalo naslutiti da će krenuti napad na Linića.

I doista, Jutarnji list danas je objavio da je Linić zbog duga tvrtke Spačva od 28,7 milijuna kuna preuzeo njezino zemljište koje je navodno precijenjeno na 33 milijuna kuna. Pretpostavljaju da je pronevjerio dvadesetak milijuna iz proračuna, ali ne navode izvor informacija. Tek se pred kraj teksta navodi da se radi o prepričavanju optužbi koje je Čavlović Smiljanec iznijela premijeru nakon svoje ostavke.

Kako doznajemo u Vladi, Milanović je i ranije na užem kabinetu Vlade čuo za aferu 'Spačva', no nije mogao ništa učiniti sve dok nije dobio dokumente. Navodno je Čavlović Smiljanec upozorila na više nepravilnosti u drugim slučajevima, ali je najkonkretnije dokaze dostavila u slučaju tvrtke Spačva.