OD JESENI KREĆE ŽESTOKA NAPLATA

Linić dao treću i posljednju šansu poduzetnicima da srede dugove

04.07.2013 u 14:56

Bionic
Reading

U godinu i pol dana ministar financija Slavko Linić dao je priliku poduzetnicima za treći reprogram poreznih dugova. Kaže da od rujna više neće biti popusta nikome i da kreću u žestoku naplatu svih potraživanja

Vlada je danas dala treću priliku za reprogram dugova svim poduzećima koja imaju zaostatke s poreznim davanjima. Ministar financija Slavko Linić objasnio je da je i drugi reprogram omogućen jer je odaziv poduzetnika bio mali. 'Oni nisu ozbiljno shvaćali da će porezne dugove morati plaćati. Predstečajne nagodbe krenule su od 1. siječnja, a sad su poduzetnici svjesni da će morati u stečaj', objasnio je Linić.

Kaže da čak i predstečajna nagodba za poduzeća ima ipak negativne konotacije jer se radi o sudskoj odluci te dodaje da je dio poduzetnika shvatio da bi im bilo lakše vratiti dugove kroz obročnu otplatu. 'Dugo smo se konzultirali i zato predlažemo treći reporgram', naveo je Linić.

Napomenuo je da su dosadašnja dva reprograma ipak polučila efekte. 'Imali smo odobreno preko 9.640 nagodbi gdje smo ugovorili iznos od 4,7 milijardi kuna. Naplata po tim reprogramima je 88 posto. Kad govorimo o predstečajnim nagodbama, uveli smo vrlo visoku disciplinu i imamo prijavljeno 43 milijarde kuna potraživanja. Dosad smo obradili 443 poduzetnika koji imaju oko 8.150 radnika i riješili smo preko osam milijardi potraživanja. U obradi je 26 milijardi kuna, a odnose se na 1.250 poduzetnika s oko 22 tisuće zaposlenih', rekao je Linić.

Dakle, od 44,6 milijardi kuna neplaćenih računa danas je ostao dug od 36,7 milijardi. 'To je ogromna potpora Vlade prema privatnom sektoru. To znači da ova vlada ipak pomaže u krizi gospodarskom sekotru i u namirivanju obaveza. Nisu tu samo porezni dugovi, nego i neporezna davanja.'

Kaže da za treći reprogram imaju 60 dana kako bi se preko ljeta riješili obaveza. 'Jer od devetog mjeseca kreće vrlo, vrlo žestoka naplata svih potraživanja. Ako ovo dosad nije dalo rezultate, onda poduzetnik mora u stečaj jer naplata onda ide po svim mjerama. Više s naše strane nema popusta, mi moramo naplatiti dugove i omogućiti lojalnu utakmicu', zaključio je Linić.