apel nadležnim institucijama

Liječnička komora i udruga pozdravljaju brzu policijsku reakciju na napad na liječnika

17.05.2019 u 12:26

Bionic
Reading

Hrvatska liječnička komora i Hrvatska udruga za medicinsko pravo pozdravili su u petak žurni postupak policije koja je u utorak, 14. svibnja, uhitila, privela i pritvorskom nadzorniku predala muškarca koji je prijetio liječniku sisačke hitne pomoći dok je pružao pomoć njegovoj supruzi, uz apel ostalim nadležnim institucijama, posebno DORH-u, da žurno postupaju u slučajevima napada i prijetnji liječnicima

Zbog učestalih napada na liječnike, od kojih su se tri dogodila u nepunih mjesec dana, Komora opetovano apelira na policiju i DORH da žurno postupaju kako bi takvi počinitelji što prije bili procesuirani čime bi bila poslana snažna poruka da je napad na liječnike u trenutku kada obavljaju svoj posao kazneno djelo propisano Kaznenim zakonom.

Komora upozorava da napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ugrožavaju i pružanje zdravstvene zaštite pacijentima, jer zdravstveno osoblje kojem se prijeti ili ga se napada ne može nastaviti pružati zdravstvenu uslugu, čime su izravno ugroženi pacijenti.

Hrvatska udruga za medicinsko pravo ocjenjuje postupak policijskih službenika u Sisku kao prvi konkretan i svijetli primjer brze i adekvatne reakcije nadležnih u suzbijanju i sprječavanju nasilja nad liječnikom, ali i primjene postulata novog Kaznenog zakona.

Nadamo se da konkretna reakcija represivnih tijela može biti jasna poruka i upozorenje svima da bilo kakvo nasilje nad zdravstvenim radnicima više neće biti tolerirano nego bespogovorno sankcionirano, poručuje udruga.