SPLITSKI SLUČAJ

Liječnica odbila dati pilulu za 'dan poslije' zbog vjerskih uvjerenja

Bionic
Reading

Kakav je to ginekolog koji odbija pregledati pacijenticu jer je pomislila o 'day after' tabletama? Možda se i ne bih žalila da sam došla i našla medicinsku sestru, ujedno časnu, koja dobrovoljno volontira u bolnici i ne želi izdati tablete. Ali riječ je o doktorici koja za to prima plaću. Kako je mogu staviti da JEDINA dežura preko vikenda ako ima ta svoja vjerska uvjerenja?

Pitanja su to koja u svojem podužem pismu redakciji Slobodne Dalmacije javno postavlja 18-godišnja Splićanka (podaci poznati redakciji) koja je prošle subote svoju prijateljicu i vršnjakinju (čiji nam je identitet također poznat) otpratila na Hitni ginekološki prijam KBC-a Split.

Tablete mogu i pet dana nakon snošaja

Liječnica je smjela obaviti pregled iako nije specijalist, nego specijalizant − kazao je dr. Tomislav Strinić,šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split.No, moram naglasiti da djevojka koja je došla na Hitni ginekološkiprijam nije mogla dobiti hitnu kontracepcijsku tabletu kod nas jer je minemamo. Za nju je potrebno napisati i recept, koji mitakođer nemamo. Liječnica je pacijentici mogla samo napisati nalaz uzpreporuku uzimanja hitne kontracepcijske tablete, no djevojka je s timnalazom trebala otići kod svojeg obiteljskog liječnikakoji bi joj ispisao recept', Uz to, za takve slučajeve nijeHitni ginekološki prijam. Naime, te se tablete mogu uzeti i pet danaposlije čina. Hitni prijam služi za hitne slučajeve, a ovo nije bilohitno', naglasio je dr. Strinić.

Ondje joj je, kako nam prepričavaju djevojke, dežurna liječnica dr. Katarina Dvornik (specijalizantica, koja se u KBC-u specijalizira za potrebe Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije) odbila propisati 'tabletu za dan poslije' govoreći joj da će time uništiti svoj život i da su to abortivna sredstva. Štoviše, navode naše sugovornice, kad je liječnica čula zbog čega je djevojka došla, isprva ju je odbila pregledati, piše Slobodna Dalmacija

'Dežurna liječnica kazala mi je da mi ona ima pravo uskratiti recept za tu tabletu i da nađem nekog drugog tko će mi to izdati. Ali koga da nađem u subotu popodne? Pa ne bih ni išla na Hitni ginekološki da sam imala izbora, a od poznanika sam čula da se tamo izdaju te tablete.

No, kad sam vidjela kakav je stav dežurne liječnice, tražila sam da me pregleda neki drugi liječnik, ali su mi rekli da nema nikog drugog. Osim toga, nisam imala ni vremena jer se ta tableta mora popiti što prije kako bi djelovala...', kaže pacijentica, koja je ispričala da je zatražila ginekološku pomoć jer je njoj i njezinu momku u petak prilikom spolnog odnosa pukao kondom, pa je strahovala od neželjene trudnoće.

'Iako u čekaonici nije bila gužva, liječnica me je pristala pregledati tek na inzistiranje moje prijateljice koja je tražila razgovor sa šefom klinike. Pregledala me je, no tabletu mi je odbila propisati. Nije mi dala ni konkretan odgovor na pitanje jesam li u fazi ciklusa kad bih mogla ostati trudna', ispričala je djevojka. Zbog svega je u bolnici 'pripravnost' podignuta na najvišu razinu i od svih aktera zatraženo je očitovanje, a i Ministarstvo zdravlja upoznato je sa slučajem.

Kako se doznaje od dr. Maje Radman, pomoćnice dr. Darka Duplančića, ravnatelja KBC-a Split, osim dežurne liječnice dr. Dvornik u subotu, tijekom događaja na Klinici za ženske bolesti i porode bila su dežurna još tri ginekologa, pa je još više začuđujuće zašto djevojci nije omogućeno da je pregleda netko bez priziva savjesti i prepiše joj tabletu 'day after'.

Prozvana dr. Dvornik nije htjela komentirati događaj i tek nam je kratko rekla, osjetno uznemirena: − Ovo govorim čisto ljudski: dok je čitava stvar vruća i dok su još glave vruće, ne bih htjela ništa komentirati i na taj se način kompromitirati. U ovakvom stanju mogla bih u afektu reći nešto što ne bih htjela.

Dr. Radman bila je zadužena da od svih aktera slučaja pribavi pismena očitovanja kako bi KBC imao detaljan uvid u tijek događaja, ali do jučer kasno popodne dobila je samo očitovanje dr. Dvornik.

'Čim dobijemo sva očitovanja, proslijedit ćemo ih Ministarstvu zdravlja, koje će sve razmotriti. Doktorica Dvornik je pregled obavila i dala svoje mišljenje o tom pregledu', rekla nam je dr. Maja Radman.