TUGA I ŠOK NA PLITVICAMA

'Lička kuća' gotovo cijela izgorjela

30.04.2012 u 08:49

Bionic
Reading

Restoran Lička kuća, objekt vrijedan 10 milijuna kuna, gotovo je u potpunosti izgorio jutros oko 6 sati u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Unatoč protupožarnom sustavu unutar restorana, koji je automatski počeo gasiti požar, vatrogasce koji su na teren stigli za samo 10 minuta zatekao je drveni krov u plamenu.

'33 vatrogasca s osam vozila gasilo je požar. Zapalila se drvena konstrukcija, a požaru je pripomogla i impregnacija, goriva tvar kojom je premazana unutrašnjost. Požar se nije mogao zaustaviti',  kazao je Ivan Pejkunović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Plitvička jezera.

Prizor na mjestu požara koji je lokaliziran u 8.55 sati katastrofalan je. Vatrogasci su polomili gotovo cijeli krov, a kažu nam kako se plamen može pojaviti u bilo kojem trenutku zbog čega će vatrogasci dežurati možda i do sutra. Restoran u plamenu suznih očiju promatrale su i zaposlenice Ličke kuće koje u tom restoranu već godinama odrađuju radni staž.

'Tužan je ovo prizor, već smo se isplakale', pričaju radnice kojima su vatrogasci uspjeli spasiti neke stvari iz donjeg dijela objekta, kojeg požar nije zahvatio. Kažu kako je jučer kroz Ličku kuću prošlo na stotine gostiju, s poslom nisu stajale, te su, kao i svaku večer, s poslom završile oko 23 sata. Ravnatelj Nacionalnog parka Branislav Šutić u telefonskom razgovoru tužnim glasom kazao nam je kako će se prvom prilikom krenuti u sanaciju objekta kako bi barem stavili prvi kat stavili u funkciju kroz mjesec dana.

'Osjećam se loše, puno smo radili na promidžbi, a vraća nam se kao bumerang. Unatoč ovoj teškoj situaciji, ovo je naš najreprezentativniji objekt prepoznat u cijeloj Hrvatskoj po gastronomiji. Svi djelatnici Ličke kuće, 35 stalnih radnika i desetak sezonaca, već od danas bit će raspodijeljeni na odgovarajuća radna mjesta unutar parka. Zahvaljujem se vatrogasnim postrojbama na brzoj reakciji i učinkovito obavljenom poslu. I u ovim teškim trenucima uspjet ćemo izaći iz ovoga, i zbog parka, i zbog naših djelatnika',  zaključio je Šutić.

U posljednjih 48 sati ovo je drugi nesretni događaj u Nacionalnom parku Plitvice. Naime, u subotu poslijepodne u buffetu Kupalište kod jezera Kozjak dogodilo se ubojstvo u kojem je 46-godišnji zaposlenik parka ubio 23-godišnjaka, nekadašnjeg sezonskog radnika u istom parku.