kupljeni od sad-a

Libija: projektili iz baze Haftarove milicije 'pripadaju' Francuskoj, Pariz tvrdi da su neupotrebljivi

10.07.2019 u 13:05

Bionic
Reading

Američki projektili pronađeni u bazi snaga odanih zapovjedniku s istoka Libije Kalifu Haftaru pripadaju Francuskoj, potvrdilo je u srijedu francusko ministarstvo obrane, pojasnivši da to oružje nikada nije bilo namijenjeno prodaji ili transferu nekoj od strana u sukobu, a osim toga je neupotrebljivo te bi trebalo biti uništeno

Francusko oružje američke proizvodnje pronašle su snage koje se bore na strani vlade nacionalnog jedinstva (GNA).

'Projektili Javelin pronađeni u Garianu pripadaju francuskoj vojsci, a kupljeni su od SAD-a', priznao je Pariz i potvrdio pisanje New York Timesa.

Prema priopćenju ministarstva, oružje je bilo namijenjeno 'samoobrani francuske vojne jedinice raspoređene za prikupljanje obavještajnih podataka i izvođenje protuterorističkih operacija'.

'Oštećeno i neupotrebljivo, oružje je bilo privremeno uskladišteno prije nego se trebalo uništiti', pojašnjava ministarstvo u priopćenju i posebice ističe da 'nikada nije bilo govora o prodaji, posudbi ili transferu tog oružja bilo kojoj strani u sukobu u Libiji'.

New York Times je izvijestio da su snage GNA napale logor u Garianu, u planinama južno od Tripolija, 26. lipnja i pronašle četiri protutenkovska projektila.

Francuska općenito podržava Haftara, smatrajući da su njegove snage korisne u borbi protiv islamskih militanata. Taj umirovljeni general je četiri desetljeća bio dio libijske političke scene, a svoju Libijsku nacionalnu vojsku (LNA) je osnovao kako bi se, prema vlastitim riječima, borio protiv islamskih ekstremista.

Cilj LNA je, tvrdi Haftar, vratiti red i sigurnost u zemlji i pobijediti oružane bande i 'terorizam'.

Fajez al-Sera, premijer vlade nacionalnog jedinstva (GNA) koji uživa potporu UN-a, poručio je da će obraniti Tripoli, a Haftara optužuje da želi izvršiti vojni udar.

Haftar, popularan u Bengaziju, bivši je Gadafijev general koji je 1987. pao u nemilost tog despota te je idućih 20 godina posvetio njegovom svrgavanju.