zaglavio na granici

Libanonska vojska: Ubijen novinar u pucnjavi na jugu zemlje

20.10.2023 u 06:25

Bionic
Reading

Libanonska vojska priopćila je u petak da je jedan novinar ubijen u pucnjavi u blizini izraelske granice na jugu zemlje, a odgovornom za ubojstvo smatraju izraelskom vojskom

Izraelska vojska poručuje da su njezine snage ciljale na infrastrukturu Hezbollaha te su pogodile tri osobe koje su pokušale ispaliti protutenkovske rakete na Izrael. Što se tiče optužbe libanonske vojske o ubojstvu novinara, odgovaraju da istražuju slučaj.

Hezbollah je potvrdio da je ispalio rakete na izraelske pozicije u selu Manara, na što su Izraelci odgovorili granatiranjem. Glasnogovornik UN-ovih mirovnih snaga u Libanonu (UNIFIL) Andrea Tenenti rekao je da je jedan civili ubijen u pucnjavi.

"Libanonska vojska zatražila je našu pomoć za sedam osoba koje su zaglavile u blizini granice tijekom žestoke razmjene vatre. Mi smo kontaktirali izraelsku vojsku ne bi li od nje zatražili prekid vatre i tako spasili spomenutu sedmoricu. Nažalost, jedna je osoba izgubila život tijekom incidenta, odnosno pucnjave koja se dogodila, dok su ostali spašeni", kazao je Tenenti.

Libanonska vojska tvrdi da je riječ o sedam medijskih djelatnika na koje su izraelski vojnici uperili mitraljeze te ubili jednu osobu, a drugu ranili. No, nisu otkrili njihov identitet. 

Tragedija se dogodila tjedan dana nakon što je, također u južnom Libanonu, ubijen jedan novinar Reutersa, a više njih je ranjeno.  

Prekogranične razmjene vatre postale su gotovo svakodnevne nakon 7.listopada kada je palestinska skupina Hamas izvršila napad u južnom Izraelu, nakon čega je izraelska vojska pokrenula protuofenzivu na Gazu. 

Od navedenog je datuma na jugu Libanona ubijeno 13 boraca Hezbollaha, kazali su u toj organizaciji, inače saveznici Hamasa, koja je s Izraeleom ratovala 2006.godine.

Prema navodima izraelske vojske, na njihovu su zemlju iz Libanona ispaljene dvije protuoklopne rakete koje su pogodile selo Manara, no nije bilo žrtava.

Hezbollah poručuje da je spreman ući u sukob s Izraelom, dok je izraelski ministar obrane još prije pet dana izjavio da njegova zemlja nema namjeru voditi rat na sjevernom frontu niti pogoršati situaciju na granici s Libanonom, ukoliko bi se Hezbollah suzdržao od napada.