DANA BUDISAVLJEVIĆ

'Lezbijski parovi nisu nikome ni trošak ni briga'

08.04.2012 u 14:32

Bionic
Reading

Redateljica Dana Budisavljević, čiji je film 'Nije ti život pjesma Havaja' osvojio nagradu publike na ovogodišnjem Zagrebdoxu, komentirala je u intervjuu Novom listu mogućnost da se Zakonom o umjetnoj oplodnji roditeljstvo omogući i ženama koje nisu u braku, što posredno znači i lezbijkama

'Meni se tek sad javlja potreba da imam dijete, prije mi to nije ni padalo na pamet. Ali to je pitanje ljudskih prava. A pravo je pitanje čega se boje oni koji se grčevito opiru tome da sve žene dobiju zakonsko pravo postati majke. Što je iza, što je razlog tom paničnom strahu? Da idemo kopati po tome, došli bismo opet do onoga istog – o problemima u komunikaciji, o nerazumijevanju koje nas uključuje u spiralu međusobnog povrjeđivanja', kazala je Dana Budisavljević u Novom listu.

Komentirala je slične načine funkcioniranja malog mikrosvijeta obitelji, s onim društva i države, 'zakočeni svim tim kretenskim stavovima i strahovima'.

'Treba nam kolektivno iscjeljenje. Čega se plaše? Međuljudski odnosi su ionako toliko komplicirani da se treba veseliti svakom uspostavljanju dijaloga, svakoj stabilnoj vezi. Žao mi je što nisam uspjela iz svoje mame iščupati što je tu tako strašno: ta mutna ideja da je to protivno zakonima prirode. Ma o čemu mi pričamo? Lezbijski parovi nisu ni na koji način disfunkcionalni, ne trebaju posebnu skrb države, nikome nisu na trošak ni brigu. A Hrvatskoj, navodno, trebaju mali Hrvati', rekla je Budisavljević.