rat u ukrajini

Letica: Putin ne namjerava odustati. Ovo je prijetnja Europi i šire

27.03.2023 u 15:59

Bionic
Reading

Najava Vladimira Putina o raspoređivanju nuklearnog taktičkog oružja diljem Bjelorusije, najozbiljnija je ruska nuklearna prijetnja prije svega NATO-u, ali i cijeloj Europi, od početka invazije na Ukrajinu. SAD za sada takav potez Kremlja ne smatra dramatičnim, ali je svakako nepromišljen i dovodi do novih napetosti. Prema mišljenju Ante Letice s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, eskalacija sukoba tek slijedi

Ante Letica s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba gostujući na HRT-u rekao je da Vladimir Putin ne namjerava odustati.

'Ovo je prijetnja Europi i šire, a posebno državama u okruženju koje aktivno pomažu Ukrajini', dodao je Letica.

Govoreći o raketama kazao je da se radi o taktičkom nuklearnom oružju namijenjenom za uništavanje žive sile na području na kojem se vode borbe.

'Međutim, posljedice nisu samo za to područje, one su daleko šire. Ne samo u smislu radijacije i onečišćenja tla, nego zbog toga što bi upotreba takvog oružja sigurno izazvala još veću eskalaciju pa i sličan odgovor zemalja NATO-a, a to bi nas onda odvelo u Armagedon', objasnio je Letica.

Ističe da bi se zagadilo određeno područje, ljudi bi poginuli, ali bi i radijacija išla prema Europi.

Ukrajinci su od SAD-a tražili dalekometne projektile koje još ne dobivaju, ali je na ruskom području eksplodirao dron koji je identičan onome što je eksplodirao u Zagrebu. Letica ističe da su Ukrajinci veoma vješti i inovativni u korištenju starog oružja. Što se tiče tog drona, on je, kaže dosta zastario, a što se tiče preciznosti, dodao je, vrlo je neprecizan i tu je moguće da dođe do neke greške.

'Naime, Ukrajina uz svu podršku, ne smije sebi dozvoliti da radi iste greške kao što ih radi i agresor. Dakle, ako gađa ruski teritorij, ona mora voditi računa da gađa infrastrukturu, vojne potencijale i sve ono što bi rušenje tih potencijala moglo oslabiti potencijal agresora', objasnio je.

Osvrnuo se i na argentinski par u Sloveniji kojemu je u stanu pronađena velika količina gotovine kao i brojne lažne isprave.