OTVORENO PISMO

Lesar Milanoviću: Zaustavi privatizaciju, kršiš zakon!

11.08.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskih laburista-Stranke rada Dragutin Lesar izvijestio je kako je uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću. Od premijera traži da odmah zaustavi sve započete radnje vezane uz privatizaciju tvrtki u državnom vlasništvu i davanje autocesta u koncesiju jer, ističe Lesar, Vlada za to nije dobila suglasnost Hrvatskog sabora i time krši zakon

Želja nam je upozoriti premijera i cjelokupnu javnost da je Vlada prekršila zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je u Saboru usvojen 2010., a kojim je propisano da se državnom imovinom upravlja na temelju strategije koju usvaja Sabor na prijedlog Vlade, rekao je Lesar.

Dodao je kako je istina da HDZ-ova Vlada 2011. Saboru nije predložila strategiju upravljanja državnom imovinom pa je Sabor niti nije usvojio, no to ne amnestira ovu Vladu da kreće u postupke privatizacije, koncesioniranja ili prodaje bilo koje državne imovine.

Dodao je kako ga je zgrozila izjava ministra financija Slavka Linića da država nije dobar vlasnik pa zbog toga treba sve rasprodati. Lesar podsjeća da su laburisti u niz navrata rekli da se protive rasprodaji strateške imovine, a to su svakako Hrvatska poštanska banka i Croatia osiguranje

U pismu premijeru Milanoviću Lesar također ističe kako pojedini ministri uporno uvjeravaju da je javni sektor nesposoban i da sve bolje funkcionira u privatnim rukama. Pitanje je samo koliko nas to košta odnosno tko će to platiti? Građani, naravno! Tako je i s upravljanjem autocestama, privatne tvrtke će preuzeti brigu o našim autocestama i tako će navodno biti svima bolje, država će dobiti gotov novac, a privatnici će ostvarivati profit s povećanim iznosima cestarina. I opet je pitanje tko će to platiti, a odgovor se zna, tvrdi Lesar.

Na upit što će učiniti ako se Vlada ogluši na njegov zahtjev, Lesar je odgovorio da će pričekati osam dana, a zatim od predsjednika Sabora tražiti da predsjednike klubova zastupnika pozove na konzultacije oko izvanrednog zasjedanja Sabora tijekom ljetnog raspusta.