'UGLEDNI' UZVANIK

Leko u Sabor pozvao Merčepa, osumnjičenog za ratne zločine

03.12.2015 u 18:13

Bionic
Reading

Među uzvanicima na današnjoj konstituirajućoj sjednici kao predstavnik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) bio je Tomislav Merčep protiv kojeg se vodi sudski postupak zbog optužbi da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima

Kako tportal doznaje od Marine Buntić Juričić, voditeljice saborske službe za medije, Merčepa je kao predstavnika spomenute udruge pozvao kabinet predsjednika Hrvatskog sabora, što je i inače predviđeno samim protokolom.

Nije ovo prvi put da je Merčepa ugostio Josip Leko. Osumnjičeni za ratne zločine osvanuo je i na svečanoj saborskoj sjednici povodom Dan neovisnosti prije dvije godine.

U uredu predsjednika Sabora Josipa Leke tom prilikom su napomenuli kako Tomislava Merčepa imenom i prezimenom navodno nisu zvali, no na ovakve prijeme pozivaju se predstavnici svih braniteljskih udruga.

Njihov popis ured predsjednika Sabora dobio je, rečeno je, iz Ministarstva branitelja.

Unatoč činjenici da dolazak Tomislava Merčepa nije protuzakonit, neki zastupnici su i onda po hodnicima komentirali kako 'nije ugodno sjediti u saborskim klupama s osobom kojoj se trenutačno sudi za ratni zločin nad civilima'.

Da se takve kontroverzne osobe ne mora nužno pozivati na državne prigodne svečanosti, vidi se iz činjenice što je prije pet godina to odbio napraviti ondašnji predsjednik Ivo Josipović, koji je Merčepu bez suvišnih objašnjenja 'spustio rampu'.

Podsjetimo, Udruga dragovoljaca iz Domovinskog rata primila je pozivnicu za domjenak u uredu ondašnjeg predsjednika Ive Josipovića.

Kada se na vratima pojavio predsjednik Udruge Tomislav Merčep, odmah po dolasku odveden je u posebnu sobu, u kojoj je ostao do kraja dvosatnog primanja. Josipović ga navodno nije primio zato što ga se sumnjiči za ratni zločin.

Josipović je kasnije pozivanje Merčepa predbacio i svojoj nasljednici. Bivši je predsjednik pak tijekom prijema koji je organizirala sadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavio kako je na prijemu bio uobičajen sastav gostiju; državni dužnosnici, veleposlanici te kulturni djelatnici, ali kako on zasigurno ne bi pozvao Zdravka Mamića i Tomislava Merčepa, koji su stigli na Pantovčak na predsjedničin poziv.

'Mislim da njihova društvena uloga nije takva da bi trebali biti na skupu koji organizira predsjednik', rekao je tom prilikom Josipović.

Merčepova nazočnost uzburkala je svojedobno duhove i u Vukovaru. Ali vukovarskom SDP-u nije bila sporna nazočnost osumnjičenog ratnog zločinca na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara ove godine zbog koje su tu sjednicu, održanu povodom obilježavanja Dana grada, napustili predstavnici srpske nacionalne manjine.

'Ne vidim ništa sporno u nazočnosti gospodina Merčepa na sjednici', izjavio je tada za tportal šef vukovarskog SDP-a Goran Bošnjak odgovarajući na pitanje zašto SDP-ovci nisu slijedili primjer gradskih vijećnika SDSS-a.

Podsjetimo kako je sveprisutni Merčep bio i na svečanoj inauguraciji hrvatske predsjednice, i to kao specijalni uzvanik.