ZAKAZALA DIPLOMACIJA

Legendarni avion Rudolfa Perešina Austrija ne želi vratiti

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Poslavljeni zrakoplov MIG-21 kojim je pokojni Rudolf Perešin 25. studenoga 1991. godine s bihaćkog aerodroma preletio u austrijski Klagenfurt, odbivši se boriti protiv svoga naroda, neće biti vraćen Hrvatskoj

Fotografije Rudolfa Perešina tada su obišle svijet, kao i njegove riječi: 'Hrvat sam i ne želim se boriti protiv naroda kojem pripadam.' Tim je događajem, koji povjesničari smatraju jednim od najznačajnijih u Domovinskom ratu, zadan snažan moralno udarac agresorskoj JNA.

Perešinov MIG trenutno se nalazi u jednom od klagenfurtskih muzeja.

Austrija je ponudila povrat zrakoplova pod uvjetom da se dokaže da je hrvatska država njegov vlasnik. Više od pet godina Ministarstvo vanjskih poslova nije predočilo tražene dokaze, niti je od MORH-a zatražilo dostavu potrebnih dokumenata kojima bi se ta činjenica dokazala.

No Austrija je povrat uvjetovala suglasnošću svih država bivše Jugoslavije.

Zrakoplov je uoči Domovinskog rata bio stacioniran u podzemnom aerodromu kod Bihaća, koji se nalazi na hrvatskom teritoriju.

U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da inicijativa za povrat aviona treba doći iz MORHA-a.

Međutim, MORH očito ne raspolaže diplomatsko-operativnim instrumentima kojima bi se mogao izboriti za povrat zrakoplova, te je Perešinov mlažnjak danas ponajprije političko i diplomatsko pitanje, a ne vojno.

'Na temelju rada našeg Savjeta za sukcesiju vojne imovine, MORH je zauzeo stajalište da Hrvatska traži povrat spomenutog zrakoplova te je pripremljena sva potrebna dokumentacija i u tom smislu surađujemo s tijelima državne uprave nadležnima za aktivnosti po tom pitanju. To je dugotrajan proces. Prema našim saznanjima, Austrija je spremna vratiti zrakoplov tek kada dobije pisani dokument iz kojeg je vidljivo i očito tko je njegov vlasnik', kazao je za Slobodnu Dalmaciju Goran Grošinić, glasnogovornik MORH-a.

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!