PROMETNI KOLAPS I PADOVI

Ledena kiša izazvala neprilike

led na cesti

led na cesti

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ante Baranic

Zbog niskih temperatura i kiše koja se ledi na kolniku u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske vozi se vrlo otežano, a na pojedinim cestama u Lici, Gorskom kotaru i na sjeverozapadu zemlje proglašeni su zimski uvjeti. Zbog zaleđenih prometnica dogodilo se nekoliko prometnih nesreća, a više desetaka građana zadobilo je ozljede prilikom padova na ledu

Cijele noći na međimurskom i varaždinskom području pada ledena kiša. Temperatura je ispod nule, kiša je uporna pa su i prometnice veoma skliske. Samo na međimurske županijske ceste posuto je noćas više od 60 tona soli.

Sva raspoloživa vozila još posipaju ceste 4. prioriteta - mostove, nadvožnjake i opasna križanja, rekao je Zoran Šarić iz međimurske Uprave za ceste.

U Varaždinu se dogodiila jedna prometna nesreća, a u Međimurju dvije. Jedna je osoba ozlijeđena.

Zbog vremenskih uvjeta otežan je promet na državnoj cesti D2, kod Varaždin Brega. Policija poziva vozače da budu vrlo oprezni te da brzinu vožnje prilagode uvjetima na cesti.

Poledica krajnje otežava promet na cestama kroz Liku. Kiša koja se u dodiru s tlom smrzava, zaladila je kolnike pa je za sav promet zatvorena cesta Korenica-Gospić. Na većini cesta koreničkog i lapačkog područja na snazi su zimski uvjeti vožnje.

Ledena kiša i zrnati snijeg padaju i na širem području Brinja i Svetog Roka.
Brzina vožnje autocestom Zagreb-Split od tunela Mala Kapela do Sv. Roka ograničena je na 40 kilometara na sat.

Zbog poledice i neprilagođene brzine uvjetima na kolniku jutros su se na području Policijske uprave ličko-senjske dogodile 4 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Glavne gradske prometnice, prilazi bolnicama, mostovi, nadvožnjaci i autobusne linije u Zagrebu su očišćene od snijega i leda, rekao je Hini rukovoditelj Zimske službe Zagreb Hasan Džombić. Sporedne gradske ulice, odnosno ulice 2. i 3. prioriteta, bit će očišćene tijekom idućih 24 sata, ako ne bude novih oborina, dodao je.

Tijekom jutra zbog ledene kiše koja je padala, problema je bilo i u autobusnom i tramvajskom prometu u gradu, doznaje se od glasnogovornika ZET-a Tomislava Jurića. Najviše je problema bilo na autobusnim brdskim linijama. Autobusne linije Mandaličina-Vrhovec i Mihaljevac-Tomislavov dom bile su potpuno obustavljene, dok je pet linija vozilo skraćenim trasama.

Trenutačno svi autobusi voze, no promet se odvija otežano, pa dolazi do odstupanja od reda vožnje. Jedino linija Dubec-Novoselec vozi skraćeno do Starog okretišta.

U tramvajskom je prometu tijekom jutra bilo manjih zastoja. Promet se do sada normalizirao, ali zbog slabe protočnosti dolazi do odstupanja od planiranog reda vožnje, navode u ZET-u.

U zagrebačku Kliniku za traumatologiju od jutros u 7 sati pa do 10 sati javilo se 30-tak građana zbog ozljeda zadobivenih prilikom padova na ledu, izjavio je Hini dežurni kirurg dr. Slaven Babić.

Ledena kiša koja je i u Slavoniji padala od jedan do šest sati ujutro, na području Osijeka donijela je neprilike, i to, čini se, najviše pješacima. Dvadeset šest Osječana završilo je na osječkoj traumi. Većinom je riječ o prijelomima ručnoga ili nožnoga zgloba, uganućima i udarcima, no, na sreću, težih ozljeda nije bilo pa nitko nije primljen u bolnicu.

U osječkom Unikomu kažu da su sve ekipe na terenu, sol se posipa, a ide se prema prioritetima. U Cestingu, koji održava 2400 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta u tri županije, svi rade. Noćas su sva 64 vozila posipala ceste, čak i dva do tri puta. Posla će, čini se, imati i večeras, jer se očekuju nove snježne padaline.

U prometnoj policiji zasad su iznimno zadovoljni stanjem. Na području županije evidentirana je tek jedna prometna nesreća, i to u Baranji, u kojoj su dvije osobe lakše ozlijeđene.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi