ŠTO ĆE REĆI EU?

Lavrov stiže u Sloveniju na razgovore o Južnom toku

06.07.2014 u 10:29

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov boravit će u utorak u Sloveniji, kamo će doputovati iz Bugarske, a glavni cilj posjeta su razgovori o plinovodu Južni tok

Lavrov će u Mariboru prisustvovati komemoraciji i izložbi u spomen na sovjetske ratne zarobljenike koji su u II. svjetskom ratu bili smješteni u logoru Melje kod Maribora. Sastat će se sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcom, s kojim će razgovarati o bilateralnoj suradnji i plinovodu Južni tok čija trasa prolazi i kroz Sloveniju. Slovenija se nada da će plinovod biti sagrađen unatoč zadršci Europske komisije koja od investitora Gazproma očekuje da će ispoštovati pravila europske energetske regulative. Očekuje da će učinci gradnje slovenske trase plinovoda povećati opseg trgovinske razmjene i da će iznositi jednu milijardu eura.

Erjavec je više puta izrazio zabrinutost mogućom eskalacijom gospodarskih sankcija EU protiv Rusije zbog ukrajinske krize, s obzirom na veliku trgovinsku razmjenu s Rusijom koja godišnje prelazi milijardu i pol i negativne gospodarske učinke koje bi to imalo na slovenski BDP.