ECONOMISTOVA DRŽAVA GODINE

Latinoamerički stil: može 'trava', mogu gej brakovi

22.12.2013 u 17:01

Bionic
Reading

Ugodna klima, ozračje trpeljivosti, predsjednik ljevičar koji živi na selu i vozi Volkswagena 'bubu'... Umjeren gospodarski rast, razvijena poljoprivreda i od ove godine legalizirana marihuana. Kad se tome doda i ovogodišnja legalizacija istospolnih brakova, južnoamerički Urugvaj ulazi u sam vrh najliberalnijih zemalja svijeta

Malu, ali u globalnim razmjerima ipak poznatu državu od 3,3 milijuna stanovnika, britanski je Economist izabrao za državu godine. 'Skromna, ali čvrsta, liberalna i voli zabavu', zaključak je britanskog tjednika.

Iako relativno mali, mnogo je toga Urugvaj napravio prvi na svom kontinentu. Prvi je osvojio svjetsko prvenstvo u nogometu (bio je to ujedno i prvi Mundijal u povijesti, održan je 1930. godine a domaćin je bio upravo Urugvaj). Godine 2007. prvi je u Latinskoj Americi ozakonio civilne zajednice istospolnih ljudi, a ove godine je prvi u svijetu ozakonio proizvodnju i prodaju marihuane - no ne tako da privuče turiste, nego društveno vrlo kontrolirano: preko apoteka, uz male količine koje je dozvoljeno prodati pojedincu. Cilj nije privući u Urugvaj mase raspojasanih turista, nego uspostaviti državnu kontrolu nad proizovdnjom i distribucijom lakih droga te se umjesto bavljenja sitnim ribama usredotočiti na krupne dilere i teške narkotike.

Urugvaj ima i vrlo živopisnog predsjednika, 78-godišnjeg Josea 'Pepa' Mujicu, koji po izgledu i stilu života o kojem pišu svjetski mediji na momente više sliči na lika iz serije Gruntovčani, negoli na visokog državnika. No iza Mujice je vatrena, marksistička revolucionarna mladost, višestruka ranjavanja i 14 godina po zatvorima. Čovjek je vegetarijanac, a u političkoj prošlosti bio je ministar poljoprivrede koja je i danas jedna od glavnih industrijsko-izvoznih grana Urugvaja.

Na MMF-ovoj listi Urugvaj je u ekonomskoj kategoriji bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika rangiran par mjesta niže od Hrvatske (15.865 dolara). No prema novom Gallupovom istraživanju srednja plaća je u Urugvaju duplo niža od Hrvatske, što upućuje na duboku klasnu raslojenost i korupciju. Ipak, prema istraživanjima Transparency Internationala, Urugvaj je najmanje korumpirana zemlja Latinske Amerike, ispred Čilea i Portorika.