PROGRAMSKO VIJEĆE HRT-A

'Latinica' ipak neće ići na HRT-u

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 24.02.2010 16:35
  • Objavljeno 24.02.2010 u 14:55
Denis Latin

Denis Latin

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

Urednik popularne emisije Denis Latin obio ju je voditi uživo i zatražio premještaj iz Informativnog u Zabavni program. U raspravi o programu između dviju sjednica Programskog vijeća mogli su se čuti prigovori na 'Otvoreno' u kojem je gostovao građevinski poduzetnik Tomo Horvatinčić, za neke je diskutabilno bilo i to je li posjet Jadranke Kosor Njemačkoj trebao biti u 18. minuti 'Dnevnika', a polemiku je izazvao razgovor Gorana Rotima s EU povjerenikom za proširenje Štefan Fule

V. d. Informativnog programa Renato Kunić priznao je da je pozivanje samo Horvatinčića u emisiju, u danu kada su bili prosvjedi u Varšavskoj ulici, bio urednički propust Hloverke Novak Srzić, ali je i dodao da se sve pokušalo ispraviti dan poslije te da je poduzetnik odbijao sudjelovati u emisiji ako ne bi bio sam u njoj. Za razliku od vijećnika Siniše Grgića koji smatra da je Rotim postavljao nepristojna pitanja, Kunić nije dijelio njegovo mišljenje.

Ravnatelj neće biti izabran

Vijećnik Damir Grubiša smatra da Vijeće ni u drugom pokušaju neće uspjeti izabrati novog ravnatelja HRT-a, ali ne zato što nema kvalitetnih kandidata, već zato što je među vijećnicima došlo do rascjepa.

'Kada naš izvještaj dođe u Sabor, sigurno će nas pitati zašto nije izabran ravnatelj. Očito je da dobrih kandidata ima, i to i iz same kuće, jer su u finale ušla dvojica. Ako opet nikog ne izaberemo, odgovornost će biti na nama, ali i na onima koji su posložili sustav. Stoga u izvješće za Sabor moramo ugraditi i da PV radi na procesu unaprjeđenju sustava izbora kako do rascjepa ipak ne bi došlo', kazao je Grubiša.

U prijedlogu programskog usmjerenja za 2010. potegnulo se pitanje 'Latinice' koja je u nekoliko navrata trebala krenuti, pa ipak nije, a po svoj prilici ni neće.

'Latin ne želi raditi emisiju uživo, a mi smo mišljenja da bi trebao. Zbog svega, Denis Latin zatražio je premještaj u Zabavni program, a tamo ćemo teško vidjeti 'Latinicu', istaknuo je Kunić.

Raspravi o programu prethodila je rasprava o samom vijeću. Naime, nezadovoljan pisanjem pojedinih medija, vijećnik Ilija Rkman zatražio je od svojih kolega da proglase izvanredno stanje.

'Protiv mene i još nekih članova Vijeća, ali v. d. Ravnateljstva HRT-a vodi se prljava i protuzakonita medijska kampanja', kazao je Rkman kojeg je pogodio serijal napisa o radu Vijeća, poglavito analize u tjedniku Nacional. Rkman je zbog toga zatražio zatvorenu sjednicu Vijeća na kojoj će se o tome raspravljati, a najavio je i da će satisfakciju potražiti na sudu.

'Moramo raspraviti o nemogućoj atmosferi u kojoj Vijeće radi. Nas se napada, blati i vrijeđa, a ja četvrti put doživljavam na isti način od istih ljudi. Vijeće kao tijelo mora odgovoriti na sve ove prljavštine', istaknuo je Rkman.

Na medijski tretman požalio se i dopredsjednik vijeća Siniša Grgić.

'Vodim dijete u vrtić, sretne me časna sestra i pita me: 'Jeste li vi još uvijek na slobodi? Piše se pokvareno, podlo i zlo da nemam riječi. Navedu moje ime pa u nastavku – 'Kriminal na otoku znanja: Grgić pod istragom'. A kad se pročita tekst, nema ni govora o kriminalu', kazao je Grgić i dodao da je sve lansirano kako bi ga se diskreditiralo kad je biran novi glavni ravnatelj HRT-a.

Njihovom zahtjevu usprotivili su se Damir Grubiša, Marina Škrabalo i Hašim Bahtijari koji smatraju da je njihov posao javan, pa drže da bi i sjednice trebale biti takve. Kada se Vijeće prestalo baviti samo sobom v. d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac iznio je podatak zatražen na prošloj sjednici Vijeća koji govori da je, unatoč priči o kroničnom višku ljudi, šestoro novih, mahom pravnika zaposleno od prosinca prošle godine kada je v. d. Ravnateljstvo preuzelo HRT.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!