slavonski brod

Lani dragovoljno predano gotovo 300 komada oružja, gomila streljiva i eksploziva

19.02.2019 u 15:07

Bionic
Reading

U okviru akcije 'Manje oružja - manje tragedija', koja s ciljem poticanja građana na predaju oružja bez sankcija i poticanja njihove svijesti o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima traje od 2007., lani je brodsko-posavskoj policiji dragovoljno predano gotovo 300 komada oružja te gomila streljiva i eksploziva

Uz informaciju da je građanin s novogradiškog područja jučer pozvao policiju kako bi dragovoljno predao oružje, a oni su od njega na siguran način preuzeli pušku i pištolj, iz PU brodsko-posavske u utorak su istaknuli kako je MUP-ova akcija 'Manje oružja - manje tragedija' i dalje aktualna.

Navode kako je u okviru te akcije tijekom 2018. policajcima za protueksplozijsku zaštitu ove policijske uprave dragovoljno predano čak 298 komada raznog vatrenog oružja (automatskog, rasprskavajućeg, dugog i kratkog), 17.511 komada streljiva za dugo i kratko oružje, te 74,9 kilograma eksploziva.

Policija podsjeća građane da i dalje mogu dragovoljno predati oružje, pozivajući ih da iz sigurnosnih razloga sami ne donose oružje u policiju, već ih pozovu na broj telefona 192, pa će oni doći na dogovorenu lokaciju i na siguran način preuzeti oružje. Napominju kako u tim slučajevima, kada se oružje, minsko-eksplozivna sredstva i streljivo dragovoljno predaju, nema podnošenja prekršajnih niti kaznenih prijava.

Inače, akcija 'Manje oružja - manje tragedija' počela je 2007., kada su predstavnici MUP-a i UN-ova Programa za razvoj u Hrvatskoj potpisali Sporazum o suradnji, a tim je potpisivanjem formalno započela ova akcija.

Cilj joj je senzibilizirati javnost i potaknuti građane na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje razine svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima. Na taj način građane se želi potaknuti da iz svojih domova izbace ono što život njihovih obitelji može zaviti u crno, te da se stvori sigurnija budućnost u kojoj će se zlouporaba oružja svesti na najmanju moguću mjeru.

Kako bi neželjene posljedice eliminirali ili barem smanjili na minimalan broj, MUP poziva građane koji legalno posjeduju vatreno oružje da ga čuvaju, nose i uporabljuju na zakonit način, vodeći računa o sigurnosti sebe i drugih osoba, a posebno djece, dok građane koji neovlašteno posjeduju oružje i minsko-eksplozivna sredstva poziva da ih dragovoljno predaju bez bojazni za moguće sankcije.

MUP također skreće pozornost građanima da oružje i minsko-eksplozivna sredstva koja namjeravaju predati ne donose osobno na info punktove, kao niti u prostorije policije, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da želju za dragovoljnom predajom prijave na info punktu, broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji, te će zatim MUP poslati svoje stručne i osposobljene kolege koji će oružje preuzeti.