OTEO IM 1,9 POSTO

Lalovac u predizbornom zanosu izmasakrirao kineski gospodarski rast

03.11.2015 u 20:49

Bionic
Reading

Ministar financija i SDP-ov kandidat u 6. izbornoj jedinici Boris Lalovac održao je danas konferenciju za novinare na kojoj se pohvalio dobrim ekonomskim rezultatima Vlade. No osporavajući optimistične najave političkih protivnika iz HDZ-a, koji najavljuju rast od čak pet posto, malo se zanio i srezao podatke o rastu kineskog gospodarstva. Inače, radi se o drugom po veličini gospodarstvu na svijetu po nominalnom bruto nacionalnom dohotku, odnosno najvećem kada se gleda kriterij pariteta kupovne moći

Lalovac se prvo pohvalio time da u Hrvatskoj trgovina na malo raste 14. mjesec uzastupno te da industrijska proizvodnja raste osmi mjesec zaredom, a onda najavio da podaci govore da će BDP u 3. kvartalu rasti preko 2 posto. Istaknuo je i kako su prihodi od PDV-a veći za 2,5 milijardi kuna, što je rast od oko 11 posto.

'Opozicija ne voli pozitivne brojke u Hrvatskoj, ali iza ove Vlade će ostati rast i konsolidirane javne financije', istaknuo je Lalovac, pa prokomentirao optimistično obećanje HDZ-a da bi hrvatsko gospodarstvo u četiri godine raslo 5 posto ako oni dođu na vlast.

'Nitko ne bi više od nas volio imati rast od 5 posto, ali vidite da to danas nema ni Kina', rekao je hrvatski ministar financija, umanjivši time kineski gospodarski rast koji Svjetska banka procjenjuje na oko 7,1 posto.

Data from World Bank


Kinezi su doduše usred reformi kojima oslanjanje na izvoz pokušavaju nadomjestiti oslanjanjem na domaću potrošnju, zbog čega im je BDP u padu, ali ni blizu 'katastrofalnim' brojkama koje su se omaknule Lalovcu.

Naime u trećem kvartalu rast tamošnjeg gospodarstva iznosi 6,9 posto, a procjenjuje se da će u četvrtom kvartalu biti 6,8 posto. Ova su dva kvartala prvi put od 2009. s rastom ispod sedam posto.