OGLASIO SE I LINIĆ

Lalovac ostao bez riječi na istragu protiv šefice Porezne

02.12.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Iako se nakon uhićenja Rene Sinovčića pod lupom istrage našla i šefica Porezne uprave Zadar Stoja Mučaji te još nekoliko zaposlenika porezne uprave, njihov nadređeni, ministar financija Boris Lalovac danas nije htio komentirati najnovije događaje

'To su istrage koje su u tijeku, tako da sam informacije dobio iz javnosti; ne komentiram dok su istrage u tijeku', kratko je kazao Lalovac novinarima u Saboru.

Podsjetimo, MUP je izvijestio kako je jutros privedeno sedam osoba zbog više koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prevare u gospodarskom poslovanju i drugo. Među privedenima je i poduzetnik i bivši nogometni sudac Reno Sinovčić, koji u svom vlasništvu ima televiziju Vox, tjednik Vox i Zadarski regional.

Spekulira se kako bi USKOK-u mogla biti sumnjiva i privatizacija NK Zadra, odnosno Sinovčićevo preuzimanje tog kluba. Upravo je Boris Lalovac, tada zamjenik ministra financija, kao predsjednik Povjerenstva za profesionalne sportske klubove, odobrio Sinovčićevo preuzimanje zadarskog nogometnog kluba.

'Povjerenstvo koje je radilo ono je donosilo odluke, ono je radilo zakonito, dalo je nadležnim institucijama u ovom slučaju da istraže to. Povjerenstvo nije moglo donijeti drugu odluku, jer nije imalo zakonskih mogućnosti, nije imalo dokumente, ali je sumnjalo i tu sumnju proslijedilo državnom odvjetništvu', kazao je danas Lalovac u Saboru.

O svemu se novinarima u Saboru oglasio i bivši ministar financija Slavko Linić. Naime, upravo je on bio ministar financija kada je šefica zadarske Porezne uprave Stoja Mučaji, danas obuhvaćena u istragu, upozoravala na nezakonitosti u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve tvrtke Vox.

Linić o današnjim uhićenjima, kaže, ne zna ništa, a što se tiče predstečajne nagodbe u slučaju tvrtke Vox, bivši ministar kaže da nije bilo nezakonitosti.

'Grupa ljudi, među njima su bili i neki suci, uvijek se borila protiv predstečajnog modela. Predsjednik Vlade, želeći s sa mnom obračunati, također je kriminalizirao predstečajne nagodbe. I samo mogu reći da manje-više u tome nisu uspjeli i jednom moramo shvatiti: predstečajne nagodbe volja su dužnika i vjerovnika. Među tim je vjerovnicima i država. Uvijek smo se mogli izjasniti želimo li ili ne želimo u tom dijelu sudjelovati, prema tome, i kod Rene Sinovčića je bila ista stvar. Negdje smo se pozitivno očitovali, negdje negativno, ali to je odrađeno profesionalno, jer nije radila samo Porezna uprava, nego i uži dio Ministarstva financija. Vezivati predstečajne nagodbe Rene Sinovčića, smatram da nije ništa drugo nego kriminalizacija predstečajnih nagodbi, koje su pozitivno ocijenile institucije koje se bave oporavkom gospodarstva, a među njima su i Europska komisija i Međunarodni monetarni fond', kazao je Linić.