ODGOVORIO AMERIČKIM DIPLOMATIMA

Lagumdžija: Niti smo budale, niti smo svi isti!

19.09.2014 u 20:55

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija u petak se verbalno obračunao s dvojicom američkih diplomata koji su dan ranije optužili bosanskohercegovačke političare za nesposobnost i nespremnost da pomognu vlastitom narodu u suočavanju s posljedicama poplava

'Nismo svi isti. A naročito nismo budale kojima se svatko može praviti pametan', napisao jeLagumdžija na svom blogu odgovarajući tako na optužbe američkog vojnog atašea u BiH pukovnika Scota Millera i voditelja ureda Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Davida Bartha koje su oni iznijeli u četvrtak na blogu veleposlanstva SAD-a u Sarajevu.

Trojica blogera suglasila su se jedino kako je stanje na terenu katastrofalno te da ljudima treba hitno pomoći.

Miller i Barth su u tekstu pod naslovom 'Nečuveno' ustvrdili su kako su političari u BiH odgovorni jer nisu u stanju organizirati pomoć dok istodobno donatorska sredstva koja je osigurala međunarodna zajednica za obnovu poplavljenih područja 'trpaju u vreće i njima pune proračunske rupe'.

Lagumdžija im je pak uzvratio konstatacijom kako nije on krivac za komplicirani ustroj i sustav odlučivanja u BiH jer je on 'skrojen u Daytonu' dodajući kako do danas niti najmanji dio od 500 milijuna eura donacija namijenjenih obnovi poplavljenih područja nije završio na nekom od računa u BiH jer ih donatori izdvajaju izravno za projekte koje opet provode i nadziru međunarodne organizacije.

'Doista bih volio da svi koji to znaju, pa tako i Barth i Miller, upoznaju BiH javnost o informaciji na čiji je račun točno uplaćeno 500 milijuna eura i gdje su otišla sredstva koja pominju u svom priopćenju. Odgovorno tvrdim da nisu niti na jednom računu bilo koje institucije u BiH', napisao je Lagumdžija nazvavši paušalnim tvrdnje da su neke donacije preusmjerene za krpanje proračunskih rupa kako to tvrde Miller i Barth.

'Nečuveno je tvrditi da su svi isti', zaključio je Lagumdžija uz konstataciju kako su tvrdnje američkog vojnog atašea i voditelja ureda USAID-a da su svi političari u BiH isti i nesposobni 'nečuveno iskakanje iz diplomatskih normi ponašanja'.