I TREĆI TJEDAN

Kvorum izostao, Mesiću ured ostao

13.05.2016 u 15:02

Bionic
Reading

Ni treći tjedan u Saboru nije bilo kvoruma pa tako ni danas zastupnici nisu glasovali o Vladinu prijedlogu ukidanja ureda bivšeg predsjednika Stipe Mesića, a nije izglasan niti Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvoj

Saborski Odbor za izbor i imenovanja, podsjetimo, predložio je jutros Saboru da u Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) iz reda zastupnika imenuje Ivana Šukera (HDZ), Ivana Lovrinovića (Most) i Dragicu Zgrebec (SDP), a za zamjenike članova Domagoja Ivana Miloševića (HDZ), Darinka Kosora (HSLS) i Božicu Makar (HNS).

Izostanak glasovanja o Nadzornom odboru HBOR-a,Zgrebectumači kao potvrdu da se u HDZ-u ne mogu dogovoriti oko imenovanja. Naime, u prijašnjim mandatima u NO HBOR-a sjedili su predsjednici saborskog Odbora za financije, no ovoga puta to nije slučaj, na 'popisu imena' koje je utvrdio Odbor za imenovanja nema Gorana Marića (HDZ).

Zgrebec upozorava i da NO zasjeda u krnjem sastavu te da je bez predstavnika Sabora već proveo natječaj za imenovanje nove uprave te je naglasila da je SDP još prije dva mjeseca predložio svoje članove za tijela u čijem radu sudjeluju predstavnici Sabora, a što nije slučaj sa drugim strankama.

Mesić ne želi komentirati

Bivši predsjednik Mesić nije želio komentirati činjenicu što ni ovaj petak mu vladajuća većina nije ukinula ured. Bivši predsjednik čeka da mu ukinu ured pa će se tek onda obratiti javnost sa svojim viđenjem cijele priče.

'Vidjeli ste da se Most prije dva dana žalio na neisplatu naknade za štete od elementarnih nepogoda, a Povjerenstvo za procjenu šteta imenovali smo tek danas', izjavila je Zgrebec Hini.

S obzirom na to da na kraju kvoruma nije bilo, NO HBOR-a nije izglasan, a dok je kvoruma bila Sabor je za predsjednicu Državnog povjerenstvo za procjenu šteta od elementranih nepogoda imenovao Ljubicu Ambrušec (Most), a za članove Povjerenstva HDZ-ova Stjepana Pintarića i Peru Ćosića Davora Vlaovića (HSS), Šandora Juhasa (zastupnik manjina), Tihomira Jakovinu (SDP) i Anku Mrak Taritaš (HNS), a još četiri člana Povjerenstva imenuju se iz ministarstava financija i poljoprivrede, HGK i najvećeg osiguravajućeg društva.

Za predsjednika Nacionalnog vijeća za vode, Sabor je imenovao Franju Lucića (HDZ), a za članove Antuna Vidakovića (HDZ), Davora Vlaovića (HSS), Ružicu Vukovac (Most), Radimira Čačića (reformist), Igora Dragovana (SDP), Milorada Batinića (HNS) i laburisticu Nansi Tireli

U Nadzorni odbor Fine imenovao je Gorana Marića (HDZ).

HDZ-ova Marija Budimir, Pero Ćorić iz HSP AS te SDP-ov Ivo Jelušić izabrani su u Savjet za robne zalihe, a HDZ-ovi Branko Bačić i Josip Borić te SDP-ov Ivan Klarin u Otočno vijeće.

Za člana Savjeta Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac imenovao je Antuna Vidakovića (HDZ).

Sabor je u petak imenovao voditelje i članove svojih izaslanstava u raznim međunarodnim institucijama. Voditeljica saborskog izaslanstava u Parlamentranoj skupštini Mediterana je Sanja Putica (HDZ), reformist Radimir Čačić vodi izaslanstvo u Parlamentarnoj dimenziji srednjoeuropske inicijative, a Lucian Vukelić (HDZ) u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a. Predsjednicom Izvršnog odbora Nacionalne grupe Hrvatskog sabora pri Interparlamentranoj uniji izabrana je Tanja Vrbat Grgić (SDP).