BLISKI ISTOK

Kvartet najmoćnijih traži rješenje u roku od 2 godine

19.03.2010 u 13:06

Bionic
Reading

Kvartet za Bliski istok želi da pregovori o stanju na tom području dovedu do 'rješenja' unutar 24 mjeseca i traži od Izraela da zamrzne naseljavanje te izražava zabrinutost zbog pogoršanja stanja u Gazi, stoji u priopćenju objavljenom nakon sastanka u Moskvi koje je pročitao glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon

'Kvartet misli da pregovori moraju dovesti do rješenja između zainteresiranih strana unutar 24 mjeseca', piše u priopćenju objavljenom nakon sastanka skupine u Moskvi.

To rješenje trebalo bi 'okončati okupaciju započetu 1967. i imati za učinak osnivanje nezavisne, demokratske i vjerodostojne palestinske države koja bi živjela u miru i sigurnosti pored Izraela i drugih susjeda', piše u tekstu.

Kvartet je zatražio od Izraela da 'zamrzne' naseljavanje i izrazio 'duboku zabrinutost' zbog pogoršanja stanja u Gazi, posebno humanitarnog stanja i stanja ljudskih prava civilnog stanovništva.

'Kvartet zahtijeva od izraelske vlade da zamrzne sve aktivnosti naseljavanja, uključujući one namijenjene prirodnom demografskom rastu, i da zatvori sve nadzorne točke u istočnom Jeruzalemu', piše u tekstu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton kazala je u petak u Moskvi da su odnosi SAD-a i Izraela 'solidni i trajni', nakon nedavne neugodne verbalne razmjene kad je Izrael najavio novi plan naseljavanja Jeruzalema.

'Naši odnosi se nastavljaju, duboki su, solidni i trajni', kazala je ona nakon sastanka Kvarteta.