NEODOBRENI SKUP

Kuvajtski prosvjednici zasuti šok-granatama

07.01.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Snage sigurnosti šok-granatama su u nedjelju rastjerale stotine oporbenih aktivista koji su pokušali održati prosvjedni marš u Kuvajtu, jedan u nizu prosvjeda zbog, kako smatraju, svođenja parlamenta na instituciju bez stvarnih ovlasti

Prosvjedni skupovi postaju sve brojniji u Kuvajtu nakon što je oporba bojkotirala parlamentarne izbore 1. prosinca zbog promjena izbornih zakona koje su ocijenili pokušajem pogodavanja provladinim kandidatima.

Svjedoci su rekli da se u nedjelju kasno popodne na periferiji Kuvajta okupilo tek 200 do 300 prosvjednika kada su im snage sigurnosti naredile da se raziđu jer skup nije odobren.

Jedan od svjedoka je rekao da su snage sigurnosti uporabile dimne i šok bombe protiv prosvjednika koji nisu poslušali nalog. Pripadnici snaga sigurnosti prosvjednike su potjerali u pokrajnje ulice i uhitili oko 20 osoba, među kojima i jednog bivšeg parlamentarnog zastupnika, rekao je svjedok.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova je rekao da je uhićeno nekoliko 'izazivača nereda' no da su snage sigurnosti uporabile samo šok-granate.

Dugotrajna bitka za moć između članova izabranog kuvajtskog parlamenta i vlade, koju imenuje premijer kojega bira emir, zakočila je reforme i ulaganja i dovela do raspuštanja nekoliko sastava parlamenta.