STABILNOST PERZIJSKOG ZALJEVA

Kuvajtski emir u povijesnom posjetu Iranu

01.06.2014 u 21:01

Bionic
Reading

Kuvajtski emir, šeik Sabah al-Ahmad Al-Sabah, stigao je u nedjelju u povijesni posjet Iranu koji bi trebao pridonijeti sigurnosti i stabilnosti u području Perzijskog zaljeva

Odnosi između šijitskog Irana i njegovih sunitskih susjeda u posljednje su vrijeme malo zatoplili, usprkos različitom stajalištu po pitanju Sirije. I dok Teheran podupire režim Bašara al-Asada, većina zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu (CCG), sa Saudijskom Arabijom na čelu, podržava pobunjenike.

'Imamo obostrane i povijesne interese s Kuvajtom te je teren za jačanje naših veza pripremljen', izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Javad Zarif. Nakon višegodišnjih napetosti, bilateralni odnosi dviju zemalja su se poboljšali izborom Hasana Rohanija za predsjednika Irana.

Emira, koji je stigao s velikim izaslanstvom, uključujući ministre vanjskih poslova, naftne industrije, financija i trgovine te industrije, u vladinoj palači u Teheranu je dočekao Rohani. Tijekom dvodnevnog posjeta sastat će se i s vrhovnim iranskim vođom Ajatolahom Alijem Hamnejem.