OGROMNA ULAGANJA

Kuvajćani žele graditi mini grad u Kantonu Sarajevo

20.09.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Potencijalni investitori iz Kuvajta razgovarali su danas s ministrima privrede i prostornog uređenja i zaštite okoliša u Vladi KS-a, Emirom Hrenovicom i Zlatkom Petrovićem, o mogućnostima za investiranje u Kanton Sarajevo, točnije o izgradnji mini grada koji bi se prostirao na dva milijuna kvadratnih metara, piše sarajevski portal Klix.ba

Ministri su se sastali s predstavnicima kompanije Notion iz Kuvajta koju je predvodio Naser Mogaver, piše Klix.ba

'Ovo je projekt koji podrazumijeva ogromna ulaganja, a bio bi od šireg društvenog značenja, jer ne bi samo doprinio razvoju lokalne zajednice, nego bi generirao i pokrenuo razvoj privrednih potencijala Kantona Sarajevo', pojasnio je Mogaver, predočivši da bi u tom mini gradu bili osigurani svi uvjeti i sadržaji za njegove buduće stanovnike. To podrazumijeva da bi se unutar njega izgradile škole, vrtići, banke, bolnice i drugi bitni društveni sadržaji, dodao je Mogaver.

Po njegovim riječima, ova ideja bi se mogla realizirati primjenom u svijetu poznatog principa javno-privatnog partnerstva (Public - Private Partnership – PPP), prema kojem bi firma Notion mogla kooperativno djelovati s Vladom Kantona Sarajevo.

'Ulaganje u mini grad nije samo ekonomsko, nego i političko pitanje, a iako postoji idejni plan, mi moramo voditi računa da to bude u skladu s prostornim planom razvoja našeg kantona. S druge strane, nije lako naći toliki prostor, a i ako ga pronađete, onda su tu neophodna ogromna infrastrukturna ulaganja', rekao je ministar Zlatko Petrović.

Uputio je predstavnike kompanije Notion da pošalju pismo namjene Vladi Kantona Sarajevo, koja će zasigurno imati razumijevanje za ovaj prijedlog. Najavio im je i formiranje operativnih timova koji će nastaviti suradnju s njima, a u čiji će sastav ući predstavnici oba ministarstva.

Ministar privrede Emir Hrenovica je informirao goste o prirodnim bogatstvima Kantona Sarajevo, prije svega šumama, planinama, rijekama, kao i o devet industrijskih zona koje se nalaze na području općina Ilidža, Hadžići i Ilijaš.

'U svakoj od spomenutih zona ima mjesta za investitora koji će po povoljnim uvjetima moći realizirati svoje ideje', rekao je ministar Hrenovica, priopćila je press služba Kantona Sarajevo.