NEKRETNINE, TURIZAM, TRGOVINA...

Kuvajćani oduševljeni BiH, velike šanse za ulaganja

04.06.2013 u 12:41

Bionic
Reading

Član uprave kompanije Al-Bahar iz Kuvajta koja se širom svijeta bavi ulaganjem u nekretnine, trgovinu i proizvodnju, Wael al-Bahar, ovih dana boravio je u BiH. Još prije ovog posjeta korporacija Al-Bahar osnovala je u Sarajevu firmu Rodina, koja će biti polazna točka za ulaganje u BiH, piše sarajevski portal Klix.ba

Govoreći o razlozima posjeta toj zemlji, Al-Bahar je za današnje Oslobođenje kazao da je došao vidjeti koje su prilike i mogućnosti za ulaganje.

'Zahvaljujući ambasadoru BiH u Kuvajtu Senahidu Bristriću čuo sam određene informacije o mogućnostima za investiranje u BiH, iako prije toga nisam bio posebno zainteresiran', kazao je.

On je dodao kako njegova kompanija ima investicije u Slovačkoj, Hrvatskoj, Turskoj, Egiptu i drugim zemljama Bliskog istoka, ali da informacije o BiH koje je ranije dobivao nisu išle u prilog stranim investitorima.

Ispričao je kako je ambasadora BiH upoznao na tjednim okupljanjima poslovnih ljudi te da ga je zainteresirala priča o BiH i odlučio ju je posjetiti kako bi se uvjerio u stvarne mogućnosti.

'Ambasador je pripremio određene kontakte i oduševljen sam onim što sam vidio. Imao sam priliku sastati se s određenim načelnicima općina, informirati se o propisima u BiH i dobiti neke informacije koje trebaju svakom investitoru', rekao je Al-Bahar.

Prije nekoliko godina u BiH je dolazilo jedva 500 turista iz Kuvajta, danas je broj turista iz ove bliskoistočne zemlje blizu 30.000. Tome je svakako doprinijelo otvaranje direktnog čarter leta iz Kuvajta za Sarajevo, a ove godine planirano je uspostavljanje još dva čarter leta. Turiste će prevoziti američka i kuvajtska aviokompanija.

'Sve ovo nas je ohrabrilo da dođemo i vidimo kakve su mogućnosti za ulaganje', rekao je Al-Bahar.