SLOBODAN KAO PTICA

Kutle odselio u Banja Luku!

  • Autor: tportal.hr/AA
  • Zadnja izmjena 11.06.2012 20:20
  • Objavljeno 11.06.2012 u 20:20
Miroslav Kutle

Miroslav Kutle

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine krajem siječnja ove godine ukinuo osuđujući presudu protiv Miroslava Kutle i predmet vratio prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje, Kantonalni sud u Sarajevu ponovo je kontroverznog hrvatskog biznismena osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci, javlja agencija Anadolija (AA)

Kutlu je sarajevski sud i 29. siječnja 2011. osudio na zatvorsku kaznu, potvrđujući, zapravo, presudu koju mu je godinu ranije pravomoćno izrekao Županijski sud u Zagrebu zbog malverzacija u slučaju 'Gradski podrum'. No, nakon žalbe Kutline obrane, Vrhovni sud FBiH je odlučio da se postupak obnovi. Kutle posjeduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine, što sprečava njegovo izručenje Hrvatskoj.

Budući da je Kantonalni sud Sarajevo po drugi put zatražio izvršenje hrvatske presude, cijeli slučaj se ponovo našao na Vrhovnom sudu FBiH. Kutlin sarajevski advokat Damir Alagić ovaj put se žalio zbog 'bitne povrede odredaba kaznenog postupka, povrede kaznenog zakona, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke suda o kazni'.

Zanimljivo je da je stavljen prigovor mjesne nadležnosti Kantonalnog suda u Sarajevu, jer je Kutle u međuvremenu iz Sarajeva preselio u Banju Luku. Advokat Alagić je potvrdio da je Kutle preselio u Banju Luku kako bi 'lakše mogao kontaktirati s obitelji'.

Sarajevski sud je, smatra obrana, potpuno zanemario zakonske odrednice vezane za mjesnu nadležnost u koja je utvrđena od Ministarstva pravde na osnovi prijave prebivališta na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Obrana predlaže Vrhovnom sudu FBiH da usvoji žalbu, pobijenu presudu preinači i tako odbije zahtjev Republike Hrvatske za izvršenje pravomoćne presude iz Hrvatske. Obrani je prihvatljivo i da se presuda u cijelosti ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

'Kantonalni sud Sarajevo je napravio to što je napravio, podijelio je suce na dva dijela i napravio povrede u postupku. Mi smo napisali žalbu Vrhovnom sudu FBiH i sada će Vrhovni sud FBiH to ponovno razmotriti. Postupak sada traje. Kroz cijeli ovaj postupak dokazali smo da je bilo riječi o političkom suđenju i da sve ovo nema veze s pravom i pravdom', izjavio je advokat Damir Alagić

Kutle je u BiH pobjegao nakon što je u siječnju 2010. osuđen na zatvorsku kaznu. U međuvremenu je osnovao novo poduzeće Megagreen, sa sjedištem u Sarajevu, koje će se baviti proizvodnjom zdrave hrane.

Advokat Alagić potvrdio da će Kutle nastaviti svoje poslove u Federaciji BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!