IZIGRALA MATIĆA I BRANITELJE

Kusinkina zavrzlama zaustavila blagoslov stanova

31.03.2015 u 15:26

  • +2

Kusin dodijelila stanove socijalno ugroženima

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Bionic
Reading

Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića, danas je siromašnim zagrebačkim obiteljima dodijelila stanove na zagrebačkim Vrbanima, a useljenje u istoj zgradi čeka gotovo 60 braniteljskih obitelji. Kusin je pritom izigrala dogovor svoje prethodnice Sandre Švaljek s Ministarstvom branitelja o tome da će stanove, sukladno dobrom običaju, dodijeliti na zajedničkoj svečanosti. Svećenik koji je izvorno trebao posvetiti zgradu doveden je tako u situaciju da stanove blagoslovi dvaput, zbog čega je u potpunosti odustao od obreda, doznaje tportal

Grad Zagreb i Ministarstvo branitelja trebali su u srijedu zajedno dodijeliti rješenja o stanovima u Cenkovečkoj ulici, što je dogovoreno još prije tri tjedna sa Sandrom Švaljek. No u ponedjeljak, dva dana uoči planirane svečanosti, Ured gradonačelnika obavijestio je Ministarstvo branitelja da 'opunomoćena zamjenica gradonačelnika' Vesna Kusin zbog novonastale situacije i okolnosti neće moći sudjelovati u navedenom programu.

'U tom smislu, Grad Zagreb održat će program podjele ključeva u odvojenom, drugom terminu od Ministarstva', stoji u kratkoj obavijesti, poslanoj e-poštom.

Vesna Kusin danas je uručila zaključke o davanju u najam gradskih stanova predstavnicima 33 zagrebačke obitelji. U toj zgradi sa stotinjak stanova Grad Zagreb ih posjeduje ukupno 49, od čega je pet prilagođeno osobama u invalidskim kolicima, a Ministarstvo branitelja podijelit će sutra, kako je i bilo planirano, stanove za 59 obitelji branitelja invalida i poginulih branitelja.

Ministar Predrag Matić zatečen je takvom odlukom Vesne Kusin.  

'Već tri tjedna spremni smo dodijeliti stanove, a čekamo Grad. Zvao sam i Sandru Švaljek, koja je prethodno imala jako puno obaveza, ali smo s njom lijepo dogovorili da će se svečanost održati u srijedu. Ona je šokirana ovom odlukom, kao i ja. Šokiran sam i zbog toga što su svećenika doveli u neugodnu situaciju. Odustao je jer ne može dvaput svetiti istu kuću. Sutra ću se u govoru ispričati braniteljima, iako nama našu svečanost to neće pokvariti. Branitelji su presretni što im se nakon toliko godina trajno rješava stambeno pitanje', rekao je Matić za tportal.

Svećenik koji je trebao posvetiti stanove, doznajemo, nazvao je u ponedjeljak djelatnika Ministarstva branitelja da mu se ispriča zbog toga što u srijedu neće moći blagosloviti stanove jer je pozvan na svečanost u utorak. Na kraju je odlučio uopće ne posvetiti stanove.

Upitan kako objašnjava ovakvu odluku zamjenice Milana Bandića, ministar Matić odgovara da ne vidi nijedno suvislo obrazloženje. 'Javili su da ne mogu sutra jer imaju važan sastanak koji traje od 9 do 15 sati. Pa i rudar dobije pauzu! Ovo je podlo, nekorektno, nisko', ocjenjuje Matić.

Ključeve stanova po cijeloj Hrvatskoj inače zajednički dodjeljuju ministarstva i jedinice lokalne samouprave. Tako je bilo i pred Božić u Osijeku, tako je trebalo biti i sada u Zagrebu, koji ovakvu dodjelu ne pamti već nekoliko godina. 'Poanta je da zajedno dodijelimo sve stanove odjednom. Takva je praksa jer je glupo da se stanovi u istoj zgradi dodjeljuju dvaput', rekao je ministar Matić.

Podsjetimo, branitelji koji prosvjeduju u Savskoj 66 zdušno podržavaju gradonačelnika iza rešetaka, a njihovo je izaslanstvo nedavno u Klubu Milana Bandića potpisalo peticiju 'Stop političkim hapšenjima'. Vođa izaslanstva Josip Klemm pritom je ocijenio da se Bandiću događa 'politički progon kako bi se spriječio njegov daljnji rad u gradu'.