ŽIVOT NA DUG

Kuščevići nemaju sreće s tvrtkama, ali imaju s nekretninama: I ministrov otac na listi srama

21.06.2019 u 10:29

Bionic
Reading

Ministar Lovro Kuščević nedavno je pustio u rad novi portal Državne geodetske uprave Katastar u pokretu, omogućujući građanima da na brz, lak i učinkovit način dobiju podatke o nekretninama - svojima ili tuđima. Na tom portalu mogu se naći i katastarske čestice u vlasništvu samog ministra, s vidljivim nekretninama koje Kuščević nije upisao u katastar te za njih nije plaćao komunalni doprinos, odvoz smeća i druge troškove, kako je to primijetio profesor Josip Kregar. Ispostavlja se, međutim, da su problema s neplaćanjem poreza imali još neki članovi najuže obitelji ministra Kuščevića

Na svečanom otvaranju portala Katastar u pokretu ministar Lovro Kuščević pohvalio se time da je to jedan od projekata kojima se potvrđuje smjer ove Vlade, a to je digitalizacija javnih usluga, transparentnost i učinkovitost. 'Vjerujem da će portal pomoći u ubrzavanju investicija i podizanju investicijske klime, transparentnosti i sigurnosti podataka u Hrvatskoj', rekao je Kuščević. I bio je u pravu - barem što se tiče transparentnosti njegove imovine, razotkrivene protiv njegove volje.

'Ovdje se ne radi se o tome da je netko zabunom propustio upisati u katastar, koji predstavlja temelj za mnoge druge stvari. Dakle, nije upisan ni kao vlasnik u zemljišnim knjigama, ne plaća poreze i doprinose: čekajte, to je već dosta ozbiljna stvar. Kako jedan načelnik ne plaća svojoj općini ono što je dužan, kako jedan ministar ne plaća u državni proračun ono što je dužan kao posjednik imovine?' pita Josip Kregar, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, za N1, dodajući da će ozbiljnog posla u ovom slučaju imati ne samo prekršajni sud, nego i Ministarstvo financija.

  • +4
Kuća ministra Kuščevića Izvor: Screenshot / Autor: Katastar.hr

>>> Ministar Kuščević otvorio dušu i otkrio tko mu smješta

Problema s neplaćanjem poreza imali su Kuščevići i ranije, piše Jutarnji list u petak, navodeći da je na takozvanoj listi srama svojedobno bila i tvrtka Kuščević d.o.o., čiji je vlasnik isprva bio Lovro Kuščević, a potom i njegov brat. Ministar ima, naime, dva mlađa brata, blizanca, od kojih se jedan svojedobno pojavio i u reality showu 'Big Brother'.

>>> Tomo ne stiže u Tajland zbog vulgarnih izjava

Portal Telegram javlja da je ta tvrtka ostala dužna 300.000 kuna državi i milijun kuna dobavljačima.

Problema s poslovanjem imala je i tvrtka Carrara Brač d.o.o. Nenada Kuščevića, ministrova oca, inače predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća. I ta je tvrtka, piše Jutarnji, završila na listi srama, a u veljači 2015. godine 'brisana je iz sudskog registra jer isti nije tri godine za redom postupio po zakonskoj obvezi da objavi svoja godišnja financijska izvješća s propisanom dokumentacijom'.

Tvrtka za prodaju mramora i kamena bila je registrirana za djelatnosti trgovine na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom. Na portalu Poslovna.hr dostupni su podaci o poslovanju Carrare Brač u razdoblju od 2000. do 2004. godine, a najveći prihod od čak 9,3 milijuna kuna zabilježen je 2003. godine, uz dobit od 47.600 kuna. Ministar Kuščević u toj je firmi bio voditelj prodaje, kako je naveo u jednoj od svojih biografija.

  • +25
Lovro Kuščević Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

'U radnom vijeku vodio sam prodaju istodobno u dvije tvrtke, a nakon toga otvorio sam svoju tvrtku koja je imala do 13 uposlenih te je ostvarivala izvrsne poslovne rezultate. Poslovanje sam proširio na veleprodaju u okviru koje je moja tvrtka bila generalni zastupnik za Republiku Hrvatsku nekoliko talijanskih, slovenskih, hrvatskih i tvornica iz BiH. Nakon pobjede na lokalnim izborima i imenovanja na funkciju općinskog načelnika Općine Nerežišća, zbog izbjegavanja možebitnog sukoba interesa napustio sam mjesto direktora, a nedugo zatim i prodao tvrtku', naveo je Kuščević.

Prema informacijama Telegrama, Kuščević je 2015. godine, dok je još bio načelnik Općine Nerežišća, podigao štalu u zoni koja nije građevinska, a onda je izmijenio Prostorni plan tako da štale mogu postati kuće.

'BOG NAM JE DAO ZDRAVLJE'

Rekordni darivatelji krvi

Otac Nenad Kuščević i njegova četiri sina obitelj su koja je najviše puta darivala krv u Hrvatskoj, prema informacijama Crvenog križa iz 2012. godine. Do tada su zavrnuli rukave 215 puta i podarili oko 90 litara tražene grupe 0+, što ovu bračku obitelj čini malom tvornicom dragocjene tekućine i humanosti.

'Kršćanski je da pomognemo, a Bog nam je dao zdravlje da, ne škodeći sebi, drugome produljimo ili spasimo život. Osim toga, to je dobro i za nas same', rekao je za 24 sata Nenad te ponosno ističe da su njegovi sinovi jedva čekali da postanu punoljetni kako bi mogli darivati krv.