AKCIJA U ZAGREBU

Kupujmo hrvatsko treba postati stil života

21.10.2015 u 13:35

Bionic
Reading

Na glavnom zagrebačkom trgu u srijedu se održava akcija Hrvatske gospodarske komore (HGK) "Kupujmo hrvatsko", na kojoj po promotivnim cijenama svoje proizvode prodaje 250 hrvatskih proizvođača

U akciji "Kupujmo hrvatsko" na Trgu bana Josipa Jelačića u srijedu, od 9 do 18 sati, predstavljen je i novi koncept u kojem se hrvatsko gospodarstvo predstavlja kroz zasebne zavičajne cjeline. Tako tvrtke, obrti, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge te zadruge izlažu svoje proizvode na za to predviđenom prostoru podijeljenom na četiri cjeline (središnja Hrvatska, Slavonija, Dalmacija, Istra i Kvarner), dok se vodeći proizvođači, među kojima je 45 velikih tvrtki, poput primjerice Podravke, Vindije, Dukata, Kraša, Francka, Leda, Zvijezde i dr. predstavljaju na središnjem dijelu trga kao posebna cjelina.

Predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo kako je osnovna ideja akcije, koja ove godine slavi svoju punoljetnost, uspjela - podignuta je svijest o važnosti proizvodnje i kupovine domaćih proizvoda.

"Kupujući hrvatsko čuvamo radna mjesta i omogućavamo otvaranje novih, sprječavamo odlazak mladih u inozemstvo i štitimo hrvatsko gospodarstvo", rekao je Burilović te poručio kako "kupujmo hrvatsko treba postati stil života svakog od nas i treba trajati 365 dana u godini".

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kazao je kako je na glavnom zagrebačkom trgu izloženo više od 2000 proizvoda, no upozorio je na dva problema - treba donijeti strategiju ravnomjernog gospodarskog razvitka Hrvatske i treba prestati uvoziti više od 50 posto proizvoda. "Tada ćemo kupovati hrvatsko", rekao je Bandić.

Akciju je obišla i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović koja je nakon obilaska štandova izjavila kako je riječ o hvalevrijednoj izložbi hrvatskih proizvoda koji mogu biti konkurentni na europskom i svjetskom tržištu.

Kazala je i kako je obveza svih, kako Komore tako i nje osobno, raditi na promociji i marketingu naših proizvoda u svijetu te otvarati niše za kvalitetne hrvatske proizvode. Na taj se način podržava otvaranje novih radnih mjesta i rast gospodarstva, istaknula je.

Dodala je i kako se u ponedjeljak vratila iz Kine gdje je o tome razgovarala s kineskim rukovodstvom te se nada da će se to ogromno tržište otvoriti sve više za hrvatske proizvode.

Ima prostora za to, no država, odnosno vlada treba osigurati potporu gospodarstvenicima kako bi ih se što više rasteretilo fiskalnih i parafiskalnih nameta. "Njegovanje poduzetničkog duha je neophodno da bi država krenula naprijed, jer jedino uz razvoj gospodarstva, malog, srednjeg i velikog poduzetništva možemo očekivati veći gospodarski rast i razvoj", istaknula je Grabar-Kitarović.

Hrvatska gospodarska komora je s nacionalnom akcijom "Kupujmo hrvatsko" počela još 1997. i njome promiče sve hrvatske kvalitetne proizvode, osobito nosioce znakova "Izvorno hrvatsko" i "Hrvatska kvaliteta".

Znak "Hrvatska kvaliteta" kupcu je jamstvo da je riječ o proizvodima i uslugama koji predstavljaju vrh svjetske ponude u svojoj klasi, a proizvodi i usluge sa znakom "Izvorno hrvatsko" uključuju značajke hrvatske tradicije, razvojno-istraživačkog rada i inovacije.

Znak "Izvorno hrvatsko" trenutno ima 105 proizvoda, a 166 ih ima znak "Hrvatska kvaliteta".