PRIOPĆENJE USKOK-A

Kupnja zemljišta na Pelješcu bila je legalna

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 04.01.2010 17:33
  • Objavljeno 04.01.2010 u 17:18
pelješac

pelješac

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX /

Pri kupnji zemljišta u Dolima, mjestu na poluotoku Pelješcu, u Profektus grupi, IGH i Konstruktoru nisu otkrivene nikakve nezakonitosti, izvijestio je danas USKOK

"Iz rezultata provedenih izvida proizlazi da u konkretnom slučaju nisu ostvarena obilježja kaznenog djela", objavio je USKOK na internetskim stranicama nakon predistrage u kojoj je pribavio izvješća Ureda za sprječavanje pranja novca, Porezne uprave te Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Dubrovačko-neretvanske županije.

Prošlog ljeta mediji su pisali o sumnjivim kupnjama zemljišta na Pelješcu, a saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović (SDP) tada je ustvrdio kako je iz dokumenata koje je vidio kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije očito da su najviši državni dužnosnici i ministri iz HDZ-ove vlasti, vlasnici i dioničari građevinskih tvrtki IGH i Konstruktora te mešetari povezani s tim strukturama, zahvaljujući povlaštenim informacijama, pokupovali jeftino poljoprivredno zemljište očekujući da će se ta ulaganja višestruko isplatiti zbog gradnje mosta i autoceste.

U USKOK-u, pak, kažu da spomenuto zemljište u Dolima koje je kupilo više fizičkih osoba radi izgradnje turističkog kompleksa nije na samoj trasi buduće autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik, nego u njezinoj blizini, te da prikupljene spoznaje ne upućuju na to da je ono otkupljivano radi "kasnije prodaje Hrvatskim autocestama". Dodaju da zemljište u blizini obale upućuje na plan izgradnje turističkog kompleksa koji je zamišljen još 2005., a što je, tvrde u USKOK-u, potvrdila i dostavljena dokumentacija.

Uključivanje Konstruktora i IGH u projekt Profektus grupe poslovna je odluka tih tvrtki, a opravdanost ulaska u investiciju stvar je procjene i odluke uprava tih trgovačkih društava, te odgovornosti u slučaju neuspjeha projekta, kažu u USKOK-u.

Realizacija spomenutog projekta ovisi o financijskim mogućnostima investitora te o prostornome planu Dubrovačko-neretvanske županije čija je izradba u tijeku.

Izradba i prihvaćanje prostornog plana te predviđanje moguće izgradnje turističkog kompleksa na tom području predmet je ocjene stručnjaka i mjerodavnih institucija te urbanističke strategije Hrvatske i Dubrovačko-neretvanske županije, dodaju u USKOK-u.

Na temelju podataka Porezne uprave proistječe da su svi predmetni ugovori u skladu sa zakonskim propisima prijavljivani mjerodavnim poreznim upravama. Osim toga, Ured za sprječavanje pranja novca nema spoznaja da su za spomenuta trgovačka društva evidentirane sumnjive novčane transakcije, stoji u priopćenju USKOK-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi