VARAŽDINSKA TRŽNICA

Kupila fiskalnu blagajnu iako je protiv fiskalizacije

03.07.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Iako je zbog fiskalizacije i na varaždinskoj tržnici najavljen dvosatni štrajk, prodaja povrća, voća i drugih artikala ipak nije u potpunosti stala. Međutim, dok su opsluživali kupce na uobičajeni način, prodavači na zelenom dijelu tržnice nisu skrivali nezadovoljstvo zbog obveze korištenja fiskalnih blagajni

Vratite pokradeno, pa neće biti potrebe za fiskalizacijom, jedna je od poruka s transparenata koji su osvanuli na varaždinskoj tržnici gdje su negodovali prodavači, ali istovremeno i radili jer si ne mogu priuštiti prestanak prodaje.

'Na placu prodajem već 18 godina, šest godina nisam bila na godišnjem odmoru, a bojim se da bih zbog fiskalizacije mogla sada otići na jako dugi 'odmor'', kaže Ljiljana Hudika iz Varaždina, jedna od stotinjak prodavačica na varaždinskoj tržnici.

Strahuje da će biti prisiljena zatvoriti obrt uslijed pada prometa.

'Plaćamo sve doprinose i poreze i živimo skromno. Imamo vlastitu proizvodnju zelja, luka, salate, mahuna i graha, ali to nije dovoljno pa prodajemo i tuđe proizvode, uglavnom manjih proizvođača iz okolice tijekom ljetnih mjeseci. To više neće biti moguće, zbog čega će na gubitku biti i oni i mi', veli zabrinuta prodavačica koja drži da se red na tržnicama treba uvoditi na drukčiji način.

S time se slaže i Mirjana Kovačić iz Poljane Biškupečke, koja od 1997. godine prodaje na varaždinskoj tržnici, a prije toga su tu radili i njezini roditelji. Tri obitelji žive od registriranog obrta i obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva koje proizvodi dvadesetak vrsti povrća, dok još nekoliko nabavljaju u Dalmaciji kako bi imali zaokruženu ponudu.

'Nismo protiv poreza jer i sada ga plaćamo, već fiskalnih blagajni. Za nas koji radimo na otvorenom one nisu praktične iz više razloga. Bežična veza s poreznom je spora, pa protekne i nekoliko minuta dok izdamo račun, zbog čega moramo stalno biti usredotočeni na blagajnu, tako da ne možemo istovremeno razgovarati s drugim kupcima, kao što sada radimo. Sada možemo na brzinu smanjiti količinu kupljene robe i vratiti novac, a ubuduće to neće ići lako. Pitanje je i kako zaštititi blagajne koje su na suncu i kiši, što je problem koji možda ne dolazi do izražaja toliko u ljeti, kako bi u zimskim mjesecima. Tržnice bi se zbog fiskalizacije mogle pretvoriti u trgovine s redovima, što će izazvati pad prometa jer kupci tu neće čekati, tim više što mi nemamo nekoliko blagajni. A bez prometa neće biti ni prodavača, a to vodi i kraju tržnica', upozorava Kovačić.

Osim u Dalmaciji, dio proizvoda kupuje i od malih proizvođača u okolici koji ne mogu doći do tržnice.

'Ako zatvorimo obrte, kome će ubuduće prodavati mali proizvođači koji ne mogu biti opskrbljivači velikih trgovačkih lanaca? Bojim se da se sve ovo radi u dosluhu upravo s potonjima, a ne radi suzbijanja sive ekonomije i uvođenja reda. Naravno da reda treba biti i na tržnici jer ima slučajeva da neki, primjerice, povrće kupuju u trgovinama, a zatim to prodaju na tržnici kao svoje proizvode. Međutim, to se treba rješavati inspekcijama, a ne fiskalizacijom', smatra Kovačić koja je usprkos svemu kupila fiskalnu blagajnu.