SEIZMIČKA AKTIVNOST

Kuk: Hercegovina i Banovina se svaki dan tresu po nekoliko puta

28.12.2023 u 23:03

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji RTL Danas, seizmolog Krešimir Kuk rekao je kako su jučerašnji potresi s epicentrom kod Čiova ipak bili izolirani, jer niti prije niti nakon njih nije bilo neobične seizmičke aktivnosti, što se ne može reći za Hercegovinu ili Banovinu

'Nije bilo ništa više potresa posljednjih dana nego što je u posljednjih nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Cijelo južno priobalje i južna Hrvatska je od potresa koji se lani dogodio kod Stolca malo aktivnije, a bilježi se veliki broj potresa. Preko osam tisuća ih je samo lani na užem području oko Stolca i Berkovića, tamo gdje se dogodio potres zabilježeno tako da u tom smislu treba promatrati ovaj potres. Dakle, ništa se nije poremetilo, odnosno pojačala neka seizmička aktivnost koja bi za sada nešto značila', rekao je Kuk za RTL Danas.

  • +74
Petrinja tri godine nakon potresa Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Kad je riječ o Banovini, Kuk kaže kako je od velikog potresa u Petrinji također postala seizmički aktivnije područje.

'Normalna je pojava da se nakon tako jakog potresa događa serija slabijih koja još uvijek traje. Mi još uvijek gotovo svaki dan na Banovini bilježimo dosta potresa. Jučer ih je zabilježeno pet-šest, magnituda između 1,4 i 2,3 prema Richteru. Danas je isto bilo nekoliko slabijih. Dakle, to je normalno i oni čine veliki broj potresa od ukupnog broja koji su se događali posljednjih godina, tako i s onim što smo spomenuli maloprije', zaključio je.