skandal u francuskoj

Kuharska zvijezda optužena da je vezala golog pripravnika i gurala mu jabuku u usta: 'Sve je bila šala'

29.12.2023 u 22:46

Bionic
Reading

Iz francuskog Biarritza dolazi još jedna priča koja sugerira da se u vodećim svjetskim kuhinjama događaju, najblaže rečeno, čudne stvari. Naime, Aurélien Largeau, poznati kuhar s Michelinovom zvjezdicom više ne radi u luksuznom hotelu iz lanca Hyatt u tom obalnom gradu, a razlog je, kako javljaju francuski mediji, ritual u kojem je član kuhinjskog osoblja navodno skinut gol, vezan i ponižavan

O priči su izvijestile lokalne novine Sud-Ouest, koje su izvijestile kako je mladi pripravnik u kuhinji satima bio vezan gol za stolac s jabukom u ustima i mrkvom u anusu, dok ga je ostatak restoranskog osoblja, uključujući Largeaua, gledao i ismijavao.

Snimka ovog rituala, koji smatraju inicijacijom poznatijom kao bizutage, a u Francuskoj je zakonom zabranjen, navodno je postojala na društvenim mrežama, ali je u međuvremenu povučena. Policija je pokušava pronaći, a državni tužitelj Jérôme Bourrier rekao je za AFP da se provodi preliminarna istraga zbog seksualnog zlostavljanja i nasilja.

Largeau (31), već je s 26 godina osvojio prvu Michelinovu zvjezdicu, odatle je krenuo njegov strelovit uspon na francuskoj gastronomskoj sceni. 2020. je postao glavni kuhar hotela s pet zvjezdica Hotel du Palais u Biarritzu, gdje je prosječna cijena sobe 400 eura po noći. U tom su restoranu noćili vodeći svjetski lideri tijekom sastanka G7 2019.

Suočen s optužbama, kuhar je odgovorio: 'Želio bih službeno demantirati optužbe koje je protiv mene iznijelo nekoliko medija i izjaviti da objavljene činjenice ni na koji način ne odražavaju stvarnost'. Izvještaje je nazvao lažima, klevetama i napadom na njegovu čast, te osudio svaki oblik maltretiranja ili ponižavanja.

Nakon pokretanja istrage javio se i mladić po imenu Lucas koji je navodno zlostavljan. Tvrdi da se 'ne prepoznaje u činjenicama zbog kojih je pravosuđe pokrenulo istragu'. I on je u međuvremenu napustio restoran, razočaran što je 'mala šala među prijateljima poprimila nevjerojatne medijske razmjere'. Hvali kuhara Largeaua i ističe kako je on bio 'jedinstveni vođa, najbolji kojeg je imao u karijeri', rekao je u izjavi za radio France Bleu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: BFMTV

Odvjetnica kuharske zvijezde, Alexandra Sabbe-Ferri, također je ovog petka na BFMTV-u iznijela svoju verziju priče. 'On nije bio pripravnik, već kuhar, odmah ispod Auréliena Largeaua. Bio je to oproštajni tulum, a šala je napravljena na njegovu inicijativu', kaže odvjetnica.

Glasnogovornik lanca Hyatt koji je vlasnik hotela potvrdio je da je došlo do, kako su rekli, 'zabrinjavajućeg incidenta u prostorijama hotela'.

'Ovaj incident ne odražava vrijednosti koje branimo. Obavljen je očevid i donesena odgovarajuća rješenja. Sigurnost, zdravlje i dobrobit naših kolega, naših klijenata i naših partnera naš su apsolutni prioritet', stoji u priopćenju u kojemu lanac potvrđuje da je prekinuo suradnju s kuharom.