POVLAČENJE DIJELA DIPLOMATA

Kuba: Odluka SAD-a je prenagla i naštetit će odnosima

29.09.2017 u 22:53

Bionic
Reading

Odluka Sjedinjenih Država da prepolovi broj osoblja američkog veleposlanstva u Havani nakon tajanstvenih zvučnih napada prenagla je i naštetit će odnosima između Washingtona i Havane, reagirala je kubanska vlada pošto je ranije u petak Washington objavio odluku.

Držimo da je odluka koju je u petak obznanila vlada Sjedinjenih Država prenagla i da će naštetiti bilateralnim odnosima, komentirala je Josefina Vidal zadužena za pregovore sa Sjedinjenim Državama u kubanskom ministarstvu vanjskih poslova, a  prenio je lokalni tv kanal.

"Kuba je spremna nastaviti aktivno surađivati kako bi se ta afera potpuno razjasnila", rekla je Vidal te istaknula "za to je prvenstveno važno da sudjeluju američke vlasti".

Vidal je ponovila da "kubanska vlada ne snosi nikakvu odgovornost u toj aferi i da strogo poštuje obveze iz Bečke konvencije (...) o zaštiti i integritetu stranih dužnosnika", i to "bez iznimke" kao i "njihovih obitelji". 

Američki i kongresni dužnosnici naglasili su u četvrtak Reutersu da Washington priprema plan za smanjenje broja zaposlenih u veleposlanstvu u Havani kao odgovor na neobjašnjene incidente kojima je oštećeno zdravlje nekih tamošnjih američkih diplomata. 

"Dok kubanska vlada ne uvjeri Sjedinjene Države o sigurnosti zaposlenika američke vlade na Kubi naše će veleposlanstvo biti reducirano na nužno osoblje kako bi se minimizirao broj onih koji su izloženi riziku", rekao je visoki dužnosnik State Departmenta novinarima u petak. 

Nakon zvučnih napada kojima je bilo izloženo osoblje američkog veleposlanstva njih 21 požalilo se na zdravstvene tegobe, a simptomi su "gubitak sluha, vrtoglavica, tinitus, problemi s ravnotežom i vidom, glavobolje, umor, kognitivni problemi te nesanica". 

Kubanska vlada i ranije je  odbacila optužbe te je istaknula da provodi istragu, no zasad ne može odrediti uzrok.

Dužnosnik State Departmenta rekao je kako ni Sjedinjene Države ni Kuba ne znaju tko je odgovoran za napade, no da je "kubanska vlada odgovorna za poduzimanje svih potrebnih koraka u sprječavanju napada na tamošnje diplomatsko osoblje".