PROCESIJA NA CIJELOM OTOKU

Kuba će se se opraštati od Castra devet dana

26.11.2016 u 19:14

Bionic
Reading

Fidel Castro, koji je preminuo u petak u dobi od 90 godina, bit će pokopan 4. prosinca u istočnom gradu Santiagu de Cubi, kolijevki revolucije, nakon četverodnevne procesije preko cijelog otoka

Povjerenstvo zaduženo za organizaciju pogreba objavilo je u subotu ujutro da će Castro biti kremiran te da će urna s njegovim pepelom biti pokopana na groblju Santa Ifigenia, na kojem počiva i nacionalni heroj Jose Marti.

Prije toga, procesija će od 30. studenoga do 3. prosinca prijeći preko cijele Kube, slijedeći u suprotnom smjeru rutu "Karavane slobode" kojom je Castro prije 58 godina povezao Santiago s Havanom, u koju je trijumfalno ušao 8. siječnja 1959. godine.

Od ponedjeljka do petka urna s pepelom će biti izložena u memorijalnom centru Josea Martija na Trgu Revolucije u Havani, na kojem je održao mnoge poznate govore. Stanovnici grada moći će mu tada odati počast.

U utorak u 19 sati po mjesnom vremenu, Havana će na istom mjestu moći posljednji put pozdraviti oca kubanske revolucije, prije nego njegov pepeo krene na putovanje od tisuću kilometara prema drugom najvećem gradu u zemlji.

U Santiagu, jedinom gradu koji je dobio status "herojskog" zbog svojeg doprinosa rušenju diktatora Fulgencia Batiste 1959., bit će 3. prosinca organizirana nova velika ceremonija na Trgu Antonia Macea.

Pogreb, kojem će nazočiti mnogobrojni svjetski čelnici, održat će se sutradan, s početkom u 7 sati ujutro po mjesnom vremenu, navodi povjerenstvo.

Kubanska vlada proglasila je devetodnevni dan žalosti, do 4. prosinca.