PUKANIĆEVO UBOJSTVO

Krunskom svjedoku prijetili paležom

05.06.2009 u 21:37

Bionic
Reading

Ispred ulaznih vrata stana krunskog svjedoka, koji je prošlog petka šest sati davao iskaz istražnom sucu Specijalnog suda u Beogradu, u utorak je izbio požar. To je za Jutarnji list potvrdila i glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba

Navodno je gorjela kutija s reklamnim lecima, požar su prvi primijetili susjedi, a policija istražuje okolnosti požara. Krunski svjedok trenutno je pod zaštitom elitne postrojbe MUP-a. Osim što je još iscrpnije progovorio o planiranju i pripremama za likvidaciju Ive Pukanića i Nike Franjića, na gotovo tridesetak stranica iscrpno je opisao svoje i Matanićeve odnose sa Sretenom Jocićem i Slobodanom Đurovićem.

Krunski svjedok iscrpno je ispričao kako je Slobodan Đurović bio glavna osoba preko koje su on i Matanićeva skupina obavljali 'poslove' u Bugarskoj. Svjedok je dao informacije o tome gdje se skrivao Željko Milovanović, kojeg je policija pratila tjedan dana prije uhićenja. Da je njegov prvi iskaz od 10. travnja po Jocića bio vrlo opasan, pokazala je još jedna pojedinost.


Srbijanska policija presrela je Jocićev razgovor u kojem je onza krunskog svjedoka rekao: Neka se malog skine što prije. Ključnitrenutak pomoću kojeg je USKOK pridobio pokajnika za suradnju dogodiose kad je Robert Matanić pokušao iz pritvora poslati poruku za njegovulikvidaciju.


Matanović je ispisao je gotovo čitavu bilježnicu s preciznim uputama koga bi sve trebalo likvidirati, a taj je rukopis dospio u ruke pravosudnoj policiji. Prenosilo ga je nekoliko kurira, neki u peti cipele, a jedan je kurir sam predao dio bilješki pravosudnom policajcu na izlasku iz zatvora. Kad je vidio rukopis, krunski je svjedok odmah prepoznao tko je autor i pristao je na suradnju s USKOK-om.

Krunski svjedok ponovio je da je odvjetnik Pilipović s bivšom ministricom pravosuđa dogovarao da se Matanića iz zatvora u Srbiji izruči Hrvatskoj. Za to je navodno plaćeno 100.000 eura.

Bivša ministrica to je opovrgnula, no krunski svjedok u novom je iskazu rekao da je bio nazočan dogovorima u odvjetničkom uredu. USKOK je od Općinskog suda i Ministarstva pravosuđa zatražio i spis o izručenju, a bivša ministrica Škare-Ožbolt tvrdila je da nikad nije srela Matanićeva odvjetnika Pilipovića, koji je navodno bio posrednik.