ČUDNI SIGNALI IZ AUSTRIJE

Krško moglo postati kamen spoticanja na putu u EU

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.05.2011 19:41
  • Objavljeno 11.05.2011 u 19:30
NE Krško

NE Krško

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/24sata

Austrijski parlamentarni zastupnik Gerald Grosz priopćio je u srijedu, nakon posjeta Hrvatskoj početkom tjedna, da bi hrvatsko-slovenska nuklearna elektrana Krško mogla postati kamen spoticanja na putu Hrvatske u Europsku uniju

'Hrvatska strana dijeli zabrinutost glede reaktora', priopćio je nakon razgovora u Zagrebu Grosz, koji je nuklearnu elektranu u Krškom nazvao 'smećem od reaktora'. Grosz, zastupnik stranke Savez za Austriju (BZOe) u austrijskom parlamentu, u ponedjeljak je kao član skupine prijateljstva Austrija-Hrvatska boravio u Zagrebu gdje je razgovarao i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem.


Njegova stranka politički podupire prijam Hrvatske u EU i Hrvatska ispunjava 'sve uvjete' za pristup, poručio je u priopćenju u srijedu Grosz, napominjući da je to i naglasio u razgovorima u Hrvatskoj.

'Činjenica je međutim i to da atomska elektrana Krško predstavlja ogromnu opasnost za Austriju, Sloveniju i za samu Hrvatsku', upozorio je. Po njegovim riječima, Hrvatska stoga mora prije ratifikacije hrvatskog pristupnog pregovora s EU u austrijskom parlamentu napustiti sudjelovanje u Krškom ili se sa slovenskim partnerom dogovoriti o prestanku rada elektrane

'O tome ovisi i pristanak BZOe-a na pristup Hrvatske', poručio je. Pozvao je i austrijsku vladu da Hrvatsku i Sloveniju nagovore na zatvaranje Krškog. I zastupnik Slobodnjačke stranke (FPOe) Christian Hoebart, koji je također bio u austrijskom izaslanstvu u Zagrebu, priopćio je nakon povratka u Austriju kako smatra da je Hrvatska ispunila sve kriterije za pristup EU, ali je također skrenuo pozornost na problem Krškog.

'Austrijancima je prije svega trn u oku atomska elektrana Krško, koja se nalazi na tlu ugroženom potresima blizu austrijske granice', naglasio je Hoebart. Poručio je kako njegova stranka očekuje da Hrvatska poveća udio alternativnih izvora energije i da nastoji da Krško što prije prestane s radom, napominjući da bi u tome mogla pomoći i austrijska poduzeća.

Hoebart se u priopćenju osvrnuo i na stanje hrvatskog gospodarstva, opisavši ga kao 'sve drugo samo ne zadovoljavajuće' zbog snažnog procesa deindustrijalizacije posljednjih godina. Osim toga, on smatra da snažne birokratske prepreke i iznimno dugi postupci dobivanja dozvola sve više odvraćaju poduzetnike od ulaganja u Hrvatskoj.

Prema priopćenju Hrvatskog sabora Grosz i Hoebart u ponedjeljak su u razgovoru s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem izrazili zabrinutost austrijskih zemalja Koruške i Štajerske blizinom Krškog i uputili molbu da se Hrvatska priključi inicijativi za njeno zatvaranje i okrene alternativnim izvorima energije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi