ZIMA ODNIJELA 11 ŽIVOTA U BIH

Krizni stožer civilne zaštite u Mostaru uveo radnu obvezu

06.02.2012 u 19:44

Bionic
Reading

Krizni stožer Civilne zaštite grada Mostara uveo je u ponedjeljak radnu obvezu svim uposlenicima javnih institucija u tome gradu te je naložio mjere kako bi se osigurala opskrba hranom, lijekovima, energijom i bolja prohodnost, jer je grad zbog snježnog nevremena koje traje od petka jedino prometno povezan s okolinom preko Čapljine, priopćeno je nakon sjednice Kriznog stožera Mostara. Medicinske ustanove u BiH izvijestile su u ponedjeljak o tri smrtna slučaja koja su izravno ili neizravno povezana s jakim snježnim padalinama i niskim temperaturama u toj zemlji

Gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji predsjeda Kriznim stožerom, naložio je svim muškim uposlenicima Gradske uprave i javnih ustanova da se jave na svoja radna mjesta kako bi se angažirali na čišćenju ulaza u objekte od snijega kojim je grad zatrpan te na zaštiti ljudi i imovine. Mostarski krizni stožer odredio je je 24-satno praćenje stanja u vezi s čišćenjem prometnica, zdravstvom, prometom, opskrbom i pomoći građanima. Pri tome je naloženo osiguranje bolje opskrbe grada s osnovnim životnim namirnicima i lijekovima jer su građani u panici gotovo opustošili police u trgovinama.

Traži se i nesmetana opskrba električnom energijom, vodom i gorivom, kao i osiguranje stalne prohodnosti prema važnijim objektima Sveučilišnoj kliničkoj bolnici, ustanovama hitne pomoći i drugim važnijim institucijama. Budući da je Mostar doslovno zatrpan snijegom naloženo je da se snijeg odvozi u rijeke Neretvu i Radobolju. Krizni stožer Mostara naložio je da se osiguraju prostorije za prihvat i smještaj osoba koji su se zatekle u Mostaru i koje to zatraže te da im se preko pučke kuhinje osigura minimalno jedan obrok.

Policiji su dane ovlasti da uklanja brojna vozila koja su ostala zaglavljena na cestama kako bi se povećala prohodnost. Također je zatraženo od građana Mostara da očiste prilaze svojim zgradama navodeći da će u suprotnom biti kažnjavani.

Zapovijed će vrijediti do prestanka stanja elementarne nepogode, preciziraju u mostarskom Kriznom stožeru.

Prema izvješću Asocijacija auto-moto klubova BiH sa sjedištem u Mostaru, potpuno je obustavljen promet iz ovoga grada magistralnim cestama prema Širokom Brijegu, Čitluku i Sarajevu. Jedino je prohodna magistralni pravac M-17 prema Čapljini i dalje prema granici s Hrvatskom. U većem dijelu Hercegovine potpuno je obustavljen promet zbog visokih snježnih nanosa i mjestimičnih lavina.

U Mostaru je zabranjeno prometovanje na lokalnim cestama osim za vozila hitne pomoći, policije, vatrogasaca, gorske službe spašavanja i opskrbe.

Još troje umrlih u BiH od posljedica ledenog vala

Medicinske ustanove u Bosni i Hercegovini izvijestile su u ponedjeljak o tri smrtna slučaja koja su izravno ili neizravno povezana s jakim snježnim padalinama i niskim temperaturama u toj zemlji.

Starija žena umrla je u bolnici u Banjoj Luci, gdje je prevezena nakon što je pronađena pothlađena u blinizi svoje kuće, dok je na području Istočnog Sarajeva preminuo 84-godišnji muškarac koji je pao i smrtno se ozljedio čisteći snijeg.

Pripadnici gorske službe spašavanja potvrdili su kako su tijekom dana na Jahorini pronašli mrtvo 24-godišnjeg mladića, državljanina Slovenije.

Prijatelji koji su prijavili njegov nestanak izjavili su kako je on bio potpuno zdrav, no liječnici u domu zdravlja na Palama, kamo je tijelo dovezeno, sumnjaju kako je srmrt nastupila usljed zastoja srca.

Točan razlog smrti bit će utvrđen obdukcijom.

U poslijepodnevnim satima, u cijeloj BiH ponovno je počeo padati gusti snijeg koji stvara nove poteškoće u prometu.

Cesta od Sarajeva prema Mostaru i dalje je u prekidu zbog visokih sniježnih nanosa, a zbog lavina koje su se obrušile na prugu ne mogu prometovati ni vlakovi prema Pločama.

Najteže stanje i dalje je u istočnom dijelu zemlje, gdje su desetci sela već tri dana u prometnoj izolaciji pa se u neka od njih hrana i lijekovi dostavljaju helikopterima.

Starija žena umrla je u ponedjeljak nedaleko od Mostara najvjerojatnije od posljedica smrzavanja čime se broj osoba koje su preminule od hladnoga vala i snježnog nevremena u BiH popeo na jedanaest.

Kako su izvijestili iz mostarske policije žena je pronađena u snijegu mrtva nedaleko svoje kuće u mjestu Goranci nedaleko od Mostara. Na ovome području visina snježnog pokrivača je 130 centimetara.