SMEĆE PROBLEM NA KVARNERU

Krizni Eko Stožer Marišćina: Vujiću, Vaša izjava je uvredljiva

04.09.2012 u 15:56

Bionic
Reading

Krizni Eko Stožer Marišćina – Udruga Eko Kvarner, ogranak Halubje, ponovo je, kao i 13. kolovoza kada nije dobio odgovor, uputio dopis obnašatelju dužnosti župana Primorsko-goranske županije Vidoju Vujiću od kojeg traže podršku za promjenu postojećeg zastarjelog koncepta zbrinjavanja smeća na području Županije. Nakon jučerašnje Vujićeve izjave, mještani okupljeni u Stožer oštro su reagirali

Navode da je projekt ŽCGO Marišćina planiran još u prošlom stoljeću primjenom zastarjelih tehnologija, neprimjerenih današnjim životnim uvjetima te da projekt kasni u provođenju desetak godina i mijenja se u hodu na način koji uzrokuje teške posljedice po kvalitetu života i zdravlje mještana na području Općine Viškovo. Nesposobnost kako investitora, tako i svih nadležnih tvrtki i institucija odgovornih za taj projekt je vidljiva, dodaju, na svakom koraku.

'Vašu izjavu da je mještanima Općine Viškova narušena kvaliteta života, ali za to nitko, pa ni KD Ćistoća, nije kriv, smatramo uvredljivom. Vaša nezainteresiranost i nonšalancija kojom ste izjavili da će zatrpavanje smeća u rupu u zemlji riješiti zdravstvene probleme mještana Viškova je zaprepašćujuća', piše u dopisu Kriznog Eko Stožera Marišćina, kojeg potpisuje predsjednik Josip Katalinić, upućenom Vujiću.

'Smatrate da se sustav zbrinjavanja otpada rješava tako da se smeće s najprimitivnijeg deponija Viševac prebaci na isti takav najprimitivniji deponij na Marišćini i zatrpava u šest rupa u tlu. Taj sustav zbrinjavanja otpada prigodno zovete 'smještanje otpada u kazete'', dodaje se.

Mještani iz Stožera, koji cijelo ljeto trpe nesnosan smrad s Marišćine, pitaju Vujića misli li stvarno da javnost u Primorsko-goranskoj županiji ne razumije i ne zna kako bi projekt zbrinjavanja otpada trebao izgledati i da ne zna kako se to radi u zemljama koje brinu za kvalitetu života svojih građana i poštuju njihovo pravo na zdrav život i čisti okoliš.

'Zadnjih nekoliko mjeseci smo se naslušali obećanja kako grandiozni i ultramoderni projekt ŽCGO Marišćina samo što nije krenuo s izvođenjem i kako će za dvije godine biti proveden', kaže Katalinić i ističe da više nitko ne vjeruje tim pričama.

O Vujićevoj izjavi da je 'dugoročno rješenje selekcija otpada u domaćinstvima', Katalinić tvrdi da ona govori o njegovoj potpunoj nezainteresiranosti i nepoznavanju osnovnih životnih problema građana Županije.

'Bez obzira na sve naše apele, Vi osobno i dalje podržavate projekt koji jedanest godina niste u stanju pokrenuti, podržavate projekt koji će dovesti do zagađenja mora i zagađenja pitke vode na riječkom području. Podržavate projekt, kojim se kroz izmjene prostornog plana koje su upravo u tijeku, omogućava odlaganje i opasnog otpada na području ŽCGO Marišćine. Takav projekt niste uspjeli ni pokrenuti već jedanaest godina, a obećavate ga završiti u naredne dvije godine. Dugoročno Vam je rješenje selekcija otpada u domaćinstvima. Zašto to sve radite? Zar zbog toga što je primarna selekcija otpada i ekološko zbrinjavanje otpada projekt koji je puno jeftiniji i može se početi provoditi odmah, ali bi nadležna komunalna društva Ekoplus i Čistoća morali početi odmah raditi svoj posao? Zar zbog toga da bi nam zemlje EU prodale svoju staru tehnologiju i jeftino zbrinjavale svoje smeće u našem i Vašem dvorištu?' zaključuje se u dopisu, s nadom da će Vujić građanima Županije ponuditi kvalitetan, stručan i znanstveno utemeljen odgovor.