NEZADOVOLJNI PREUREĐENJEM

Križevčani žele povratak parkova u središte grada

  • Autor: Kruno Kartus
  • Zadnja izmjena 31.03.2010 07:35
  • Objavljeno 31.03.2010 u 07:00
poslije-Ekocid_kesteni01_

poslije-Ekocid_kesteni01_

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Izdavanjem knjige s dokumentacijom o sječi drveća i u središtu grada Križevčani traže vraćanje zelenog srca svom gradu. Popločani, prazni i bez zelenila, Nemčićev i Strossmayerov trg izgledaju nefunkcionalno, nedovršeno i bez imalo veze s prošlošću i križevačkim identitetom. Suprotno tome, gradonačelniku Hrgi novi izgled mnogo je ljepši od starog

Kampanja koja je nakon najave gradskih vlasti o preuređenju trgova pokrenula udruga POINT pod nazivom 'Ne križaj Križevce' nastavljena je izdavanjem istoimene knjige. Publikacija se sada dijeli građanima kao podsjetnik Križevčanima na kontroverznu obnovu Nemčićevog i Strossmayerovog trga nastalih u 19. stoljeću.

Svi dokumenti, dopisi, pisma gradskoj upravi, ministarstvima i povratni odgovori povezani s projektom preuređenja dvaju središnjih gradskih trgova prikupljeni su u knjizi tiskanoj u tisuću primjeraka. Autori iz udruge POINT u uvodu tvrde da se 'nijedan grad nije jednim potezom u tako kratkom vremenu odrekao vlastite prošlosti, topline i ljepote zelenog srca te sazidao spomenik sljepilu, uskogrudnosti i nekulturi vlastite sadašnjosti'. Gradska vlast strojevima je u roku od godine dana, od kolovoza 2008. do kraja ljeta 2009. godine, uspjela ukloniti jedan park, prostor popločiti, a u drugom parku vidno smanjiti broj zelenih biljaka.

Kruno Kartus

Kruno Kartus

Izvor: tportal.hr / Autor: Kruno Kartus

Predsjednik udruge POINT Hrvoje Belani kaže da se obistinilo ono na što je civilno društvo ukazivalo prije početka gradnje 2008. godine. 'Postoji čitav niz nefunkcionalnosti, zapreka, pogrešaka i prepreka građanima za svakodnevno korištenje tih trgova. Neki od njih su: potpuno promašeno rješenje paviljona i opasne stepenice na Strossmayerovom trgu, nefunkcionalni vrtovi percepcije i pravokutni nizovi travnjaka, nesigurno prometovanje vozilom iz smjera juga i na raskrižju Strossmayerovog trga, zatim stepenice na istom trgu koje gotovo ulaze u dvosmjerni promet Jelačićevom ulicom i tako dalje. Igračka, odnosno vrtuljak na Nemčićevom trgu banalizira, a ne veliča, lik i djelo križevačkog izumitelja Marcela Kiepacha, ostavljen je nebezazlen rubnjak između Nemčićevog i trga A.G. Matoša, čitava ploha Nemčićevog trga visi prema istoku', navodi Belani ono što zamjera POINT, udruga koja je tijekom jednog vikenda u srpnju 2008. godine peticijom protiv tada planiranog preuređenja trgova prikupila 850 potpisa građana.

Iz knjige se vidi da se takvom preuređenju protivilo i Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) jer se natječaj za rješenje uređenja trgova proveo protivno Pravilniku o natječajima s područja arhitekture i urbanizma. U Udruženju su istakli da ni zbivanja nakon natječaja nisu bila propisna – nije bilo izložbe natječajnih radova, kao što ni javne rasprave nisu bile zadovoljavajuće. Na jednom od skupova bivši doministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Zlatko Uzelac ustvrdio je da Križevci po tome nisu izoliran slučaj jer se u cijeloj Hrvatskoj pod maskom obnove prostora omogućava srozavanje kulturne i povijesne baštine.

Nasuprot tome, gradonačelnik Branko Hrga i danas je potpuno zadovoljan. 'Što se tiče novouređenih gradskih trgova, to je sada puno ljepše i jako sam zadovoljan novim izgledom trgova, a koliko mi je poznato, i velik broj građana ovoga grada istog je mišljenja', kratko nam je odgovorio. Hrga dodaje da publikaciju 'Ne križaj Križevce' nije imao prilike pročitati i zato je ne bi htio komentirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!