ŠOKANTAN NEUSPJEH AUKCIJE

Kriza zaprijetila i Njemačkoj!

23.11.2011 u 15:19

Bionic
Reading

Europske dionice oslabile su u srijedu nakon što je slaba potražnja za njemačkim obveznicama potpirila strah da se dužnička kriza eurozone širi na najjače europsko gospodarstvo

Njemačka je u srijedu zabilježila najlošiju aukciju državnih obveznica od uvođenja eura, potaknuvši zabrinutosti da je dužnička kriza eurozone zaprijetila čak i Berlinu, s obzirom da je njemačka središnja banka Bundesbank bila primorana kupiti značajan dio izdanja kako bi se izbjegao neuspjeh aukcije.

Niski prinosi od svega dva posto godišnje, ponuđeni na današnjoj aukciji državnih obveznica s rokom otplate od 10 godina, odvratili su ulagače od kupovine, ponajprije zato što ih sve više brine koliku će cijenu Njemačka morati platiti povezano s eskalirajućom krizom.

Središnja banka bila je prisljena kupiti čak 39 posto od šest milijardi eura vrijednog izdanja duga Njemačke budući da su banke kupile svega 3,64 milijarde eura.

Usporedbe radi, Bundesbank je u prosjeku na aukcijama 10-godišnjih državnih obveznica u 2011. zadržavao oko 17,83 posto izdanja. Po podacima IFR-a, usluge Thomson Reutersa, današnja Bundesbankova kupovina obveznica najveća je od srpnja 1999.

'To je kompletna katastrofa i ne sluti na dobro. Riječ je o jednoj od najlošijih nepokrivenih aukcija u ovoj godini', komentira Marc Oswald, strateg u Monument Securities u Londonu.

Tržište njemačkih državnih obveznica, euro i europske dionice redom su bili pogođeni padom nakon objave rezultata aukcije.

Njemačka agencija za dug objavila je da slabija prodaja odražava povećanu nervozu na europskim tržištima dugova, dodajući da će zadržani iznos prodati ulagačima na sekundarnim tržištima.

Potop na tržištima

Indeks londonske burze FTSE oslabio je u srijedu 0,8 posto na 5.165 bodova, indeks frankfurtske burze DAX ostao je nepromijenjen i iznosio 5.536 bodova, dok je pariški CAC oslabio 0,3 posto i iznosio 2.861 bodova.

Uz njemački fijasko, raspoloženje na tržištima dodatno je pokvarilo mnoštvo negativnih makroekonomskih podataka, među kojima i HSBC-ovo preliminarno izvješće o kineskoj proizvodnji i nove industrijske narudžbe u eurozoni.

Rudarske dionice, osjetljive na kineski apetit za robama, bile su među najvećim gubitnicama, pa je tako Rio Tinto oslabio 1,4 posto a BHP Billion jedan posto.

Gubitke su ipak ograničile kupovine dionica u sektorima koje ulagači smatraju manje osjetljivima na gospodarske cikluse, kao što su zdravstvena skrb i energetika. Tako je britanski GlaxoSmithKline ojačao 0,8 posto, francuski EdF 1,7 a Henkel 1,9 posto.

Banke su imale mješovitu izvedbu, pa je tako vodeća belgijska banka KBC izgubila na vrijednosti 6,6 posto, a francuska BNP Paribas 0,8 posto.

Njemački Commerzbank bio je pak na dobitku 4,8 posto nakon što je izvršni direktor izjavio da će banka udovoljiti novim kapitalnim zahtjevima Europske agencije za banke (EBA) vlastitim sredstvima.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 0,4 posto i iznosio 8.314 bodova.