ITALIJA VISI O KONCU

Kriza u eurozoni izmiče kontroli!

10.11.2011 u 13:34

Bionic
Reading

Europska unija u četvrtak je stupila na rub ponora: političkim previranjima zbog sinoćnje vijesti da Pariz i Berlin mjesecima planiraju radikalni preustroj EU-a jutros se pridružila i nervoza na burzama, kao rezultat upozorenja Bruxellesa da je oporavak europskog gospodarstva zaustavljen i da postoji opasnost od nove recesije

Europska unija drastično je srezala prognozu rasta za eurozonu u 2012. godini, s 1,8 na svega 0,5 posto.

'Rast u Europi je zaustavljen i sada postoji opasnost od nove recesije. Otvaranje radnih mjesta napreduje u nekim zemljama, ali se ne predviđa stvarno smanjenje nezaposlenosti u EU-u u cjelini', izjavio je Olli Rehn, povjerenik za gospodarske i monetarne poslove, predstavljajući jesenske gospodarske prognoze koje Komisija objavljuje dvaput godišnje.

Rehn je poručio da je naglo gubljenje povjerenja u fiskalnu održivost i financijski sustav smanjilo investicije i potrošnju. Istovremeno, usporavanje rasta na svjetskoj razini smanjilo je izvoz, a proračunska štednja utjecala je na domaću potražnju.

'Ključ za ponovno pokretanje gospodarskog rasta i stvaranje novih radnih mjesta je u uspostavi povjerenja i ubrzanju reformi za jačanje potencijala za gospodarski rast', dodao je Rehn.

Iluzorno zazivanje povjerenja

Zazivanje uspostave povjerenja u jeku najsvježije političke krize među članicama Europske unije, potaknute navodima o raslojavanju Europske unije na jezgru eurozone i ostale države članice koje bi krenule prema konfederaciji, djeluje, u najmanju ruku, iluzorno.

Svjetske burze jutros su pretrpjele velike gubitke upravo zbog kaotične političke situacije u Ateni i Rimu, informacija iz Bruxellesa o 'rezanju' eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9.30 sati 1,2 posto, na 954 boda, nakon što je jučer potonuo 1,8 posto. Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9.30 sati u minusu između 1 i 1,7 posto. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros je potonuo 2,9 posto, na 8.500 bodova.

Italija na dnu spirale

Ulagače nije ohrabrila niti najava talijanskog premijera Silvija Berlusconija da će podnijeti ostavku nakon što parlament prihvati mjere proračunske štednje, koje traži Europska unija, zbog čega su u srijedu prinosi na talijanske obveznice dosegnuli novu najvišu razinu od uvođenja eura.

Iako je današnja aukcija talijanskih obveznica donekle obnovila povjerenje u talijansko tržište obveznica, spustivši prinose na referentne 10-godišnje obveznice ispod opasne razine od sedam posto na sekundarnom tržištu, Italija je još uvijek pod snažnim pritiskom da dokaže da može provesti mjere koje će tržišta uvjeriti da može vraćati dugove.

Rastući troškovi zaduživanja Italije pojačavaju zabrinutost da će se trećoj po veličini ekonomiji eurozone također morati osigurati paket financijske pomoći, nakon Grčke, Irske i Portugala. No uz opći nedostatak volje za financiranje operacije spašavanja 'prevelikog' talijanskog gospodarstva, rješenja još uvijek nema na pomolu.